7óra7

Nem neveztek ki miniszteri biztost a Nemzeti Színházba

Nem neveztek ki miniszteri biztost a Nemzeti Színházba

2013. 07. 06. | 7óra7

Legalábbis eddig. A poszt várományosa Fekete Péter lenne, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, a Magyar Teátrum című lap főszerkesztője, a Magyar Teátrumi Társaság egyik alapítója. Balog Zoltán azon a sajtótájékoztatón, amelyen Vidnyánszky Attila kinevezését jelentették be, úgy fogalmazott: a miniszteri biztos feladata, hogy a következő évad előkészítésében segítségére legyen a jelenlegi és a következő igazgatónak.

Vidnyánszky Attila és Fekete Péter a Színház a Gödörben konferencián (2012. január 16.)

Az MTI ezután megérdeklődte a minisztériumtól, hogy pontosan mire van jogosítványa a miniszteri biztosnak, a sajtófőosztály megismételte a miniszter szavait: "előkészíteni a következő évadot". „Meg van határozva, hogy kinek milyen feladatkörei, jogi lehetőségei vannak” – mondták, hozzáfűzve, hogy bővebb magyarázatot a konkrét feladatokra és lehetőségekre nem kívánnak adni. A 7óra7 ekkor az alábbi kérdéseket tette fel a minisztériumnak: A január 1-jétől kinevezendő miniszteri biztos milyen függelmi viszonyban áll a Nemzeti Színház vezérigazgatójával? Hol és milyen módon van meghatározva a miniszteri biztos feladatköre (ha már „bővebb magyarázatot a konkrét feladatokra és lehetőségekre nem kívánnak adni”, a nyilvánosságot ezen információból kizárva)? Miért nem kíván a minisztérium bővebb magyarázatot adni a miniszteri biztos feladataira vonatkozóan? Hol és mi módon van szabályozva a miniszteri biztos és a vezérigazgató együttműködése?

A válaszok és a miniszteri biztosi kinevezés elmaradása arra utal, hogy az ügy sok kérdést vet fel, és a minisztérium sem elkötelezett a miniszteri biztost illetően. Az Emmiből származó információink szerint a minisztérium egyes illetékesei tartanak attól, hogy Fekete kinevezése több problémát okozna, mint amennyi hasznot hajtana. Csakhogy egyrészt Vidnyánszky Attila elfoglaltságai nehezen teszik lehetővé, hogy a következő fél évet a Nemzeti Színházban az évad előkészítésével töltse: igazgatja a debreceni Csokonai Színházat, tanít a Kaposvári Egyetemen, irányítja a Magyar Teátrumi Társaságot és elnökli a Színházművészeti Bizottságot, mindemellett készül az évadnyitó János vitéz rendezésére. Fekete tulajdonképpen Vidnyánszky "meghosszabbított keze" lenne, aki a leendő igazgató döntéseit képviseli és menedzseli a Nemzetiben. (Vidnyánszky ugyanis június 30-ig nem "delegálhatja" a feladatot másnak, a július 1-jétől bejelentett kinevezések Alföldi Róbertet és a jelenlegi Nemzeti Színházat nem kötelezik semmire.) Másrészt Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila között semmiféle kommunikáció nincsen, Vidnyánszky nem kezdeményezett semmit, jobbára a sajtóban üzenget a Nemzeti Színház jelenlegi vezetőinek és társulatának. Tegnap az ATV-ben jelentette be, hogy a Sirály bemutatója után – amit nem szeretne "megzavarni" – járni fog előadásokat nézni (ugyanis az Alföldi Róbert jegyezte éra során tudomásunk szerint egyetlen produkciót látott, a Jó estét nyár, jó estét szerelem előadást, és mint mondta, azon sem érezte jól magát), és ismerteti elképzeléseit a társulattal. Hozzátette: nem szeretné a társulatot szélnek ereszteni (noha eldöntött tény, hogy jönnek színészek Debrecenből és Beregszászról), az előadások repertoáron tartását pedig attól teszi függővé, maradnak-e a színháznál a színészek. Ennek feltétele, hogy a társulat tagjai vállalják-e a vele való együttműködést.

A 7óra7 úgy tudja, minisztériumi közvetítéssel hamarosan találkozik egymással a jelenlegi és a leendő főigazgató. Az Emmiben ennek a megbeszélésnek az eredményétől teszik függővé Fekete Péter kinevezését. Ha azonban mégsem lehet keresztülvinni a miniszteri biztos kinevezését, Vidnyánszky Attila már képtelen lenne ennyi feladatot ellátni – ez esetben valamely megbízatásáról le kellene mondania, vagy azt kellene másokra bíznia, amire azonban hírek szerint kevéssé hajlandó.

_Kapcsolódó:_

>>> Ami a Kossuth Rádióból kimaradt: Esterházy ajánlja a Nemzeti Színházat >>> Nyílt levél Vidnyánszky Attilához >>> Ilyen volt a magyar színház 2012 – 2. rész – Széles margó >>> „Mozdulni fog a Nemzeti” - Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházról >>> Nemzeti, MMA, kelet-európai rejtély - Magyarország a külföldi sajtóban >>> Nemzeti Színház: köszönet, számháború és bizonytalan biztos >>> Vidnyánszky Nemzetije pluszpénzre számíthat >>> Vidnyánszky Attila lesz a Nemzeti Színház igazgatója - Január 1-jétől Fekete Péter miniszteri biztos a Nemzetiben >>> „Jó nálatok magyar színésznek lenni” – Gáspárik Attila nyílt levele Alföldi Róberthez >>> Nyílt levélben bírálja a magyar kultúrpolitikát a berlini Művészeti Tanács >>> Nemzeti Színház-pályázat: Vidnyánszky nem vállalja a vitát >>> Kilenctagú bizottság értékeli a Nemzeti Színház vezetői pályázatát >>> Alföldi Róbertnek írt levelet Szörényi Levente >>> Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházról: Egy másik dimenzióból >>> Négyen pályáztak a Nemzeti Színház vezetésére >>> „Munkámat, munkánkat jól végeztük” - Alföldi Róbert pályázata >>> Vidnyánszky Attila: a Nemzeti Színház „szakrális jelleggel bír a nemzet érdekében” >>> Vidnyánszky Attila is pályázik a Nemzetire >>> Alföldi Róbert beadta a pályázatát - Társadalmi felelősség és a jövő generációja a középpontban >>> „Ahova szívesen járok” – Nézői elégedettségvizsgálat a Nemzeti Színházban >>> Megjelent a Nemzeti Színház igazgatói pályázata

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr147999315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása