7óra7

„Ahova szívesen járok” – Nézői elégedettségvizsgálat a Nemzeti Színházban

„Ahova szívesen járok” – Nézői elégedettségvizsgálat a Nemzeti Színházban

2013. 07. 09. | 7óra7

A kitöltött kérdőívek alapján a Nemzeti Színház látogatói többségében nők (67,2%). A válaszadók nagy hányada (67,6%) budapesti lakos, míg 31,2%-uk vidéki. A színház látogatóinak többségét (58%-át) adja a 26-38 év közötti és az 51 évnél idősebb korosztály azonos arányban (29-29%). A válaszadók 30%-a havi gyakorisággal néz meg színházi előadást. Szinte minden válaszadó rendszeres látogatója a Nemzeti Színháznak. Majd harmaduk (27,3%) több mint 3-4-szer jár nálunk évadonként. További 39,9%-uk évadonként többször megfordul a Nemzetiben.

A legtöbben (28%) a repertoár sokszínűségét említették a Nemzeti Színház feladataként. Tűzze műsorára a világ és a magyar drámairodalom jelentős alkotásait és a klasszikusok mellett mutasson be kortárs, modern darabokat is. A nézők többsége egyenlő arányban tartja fontosnak a magyar és külföldi, illetve a klasszikus és kortárs szerzők műveinek bemutatását. A Nemzeti Színházzal kapcsolatos elvárásokként említették még a reflektálás, (el)gondolkodtatás igényét (16%), az értékes, színvonalas kultúra közvetítését (15%), széles közönségréteg megszólítását (11,5%), a szórakoztatást (7,5%, bár csak 2% említette önmagában ezt az igényt), az újítást és a nemzettudat erősítését (7-7%).

A válaszadók 42%-a spontán említette, hogy szívesen, örömmel, kíváncsian jár a Nemzeti Színházba. A válaszadók legkevésbé elavultnak tartják a Nemzetit, és szinte egyáltalán nem értenek egyet azzal, hogy sikertelen, unalmas, vagy felszínes lenne. Felkavarónak valamivel többen tartják, viszont ezt a jelzőt is inkább kevéssé tartják jellemzőnek. A legtöbben gondolkodásra sarkallónak és újító szelleműnek tartják a Nemzeti Színházat. A válaszadók több mint fele teljesen, összesen 86,2%-uk pedig közepesen vagy annál nagyobb mértékben elégedett az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színházzal. A színház művészeti programjával való elégedettség hasonló arányokat mutat. Teljesen elégedett a válaszadók 43%-a, míg közepes vagy annál nagyobb mértékben 83%-uk. A tartózkodók aránya 11,6%, és 2,6% azoké, akik egyáltalán nem vagy csupán kevéssé elégedettek.

A kérdőívre adott válaszok részletes ismertetése itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr487999749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása