7óra7

Nemzeti Színház: köszönet, számháború és bizonytalan biztos

Nemzeti Színház: köszönet, számháború és bizonytalan biztos

2013. 07. 06. | 7óra7

Köszönjük, Nemzeti! – ez a mottója a kedd este 6 órára szervezett összejövetelnek. "Köszönjük meg egy szál virággal azt a munkát, amit a Nemzeti Színház dolgozói, társulata és vezetősége végzett az elmúlt években!" - áll a szervezők facebookon közzétett felhívásában.

Számháború

Alföldi Róbertre szavazott a Nemzeti Színház vezetői posztjára beadott pályázatok értékelésekor Törőcsik Mari, a pályázatokat véleményező szakmai bizottság tagja. Csakhogy Balog Zoltán sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy a bizottság minden tagja megszavazta Vidnyánszky Attila pályázatát.

"A színház és a magam nevében Alföldi Róbertre szavaztam, elismerve Vidnyánszky Attila rendezői képességeit és pályázatának színvonalát" - közölte Törőcsik Mari hétfőn az MTI-vel. A nemzet színésze a színház delegáltjaként vett részt a bizottság munkájában.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfő délelőtt sajtótájékoztatón ismertette döntését, amely szerint Vidnyánszky Attilát nevezi ki a Nemzeti Színház élére, a pályázatokat véleményező szakmai bizottság javaslatával megegyezően. Mint elhangzott, Vidnyánszky Attilát mindegyik bizottsági tag javasolta a poszt betöltésére.

A munkáltatói jogkör gyakorlója a pályázatok véleményezésére szakmai bizottságot kért fel, amelybe a színházi bizottság négy, a miniszter egy, az intézmény egy, a munkáltatói jogkör gyakorlója két és a reprezentatív szakszervezet egy képviselőt delegált.

A testületben a Vidnyánszky Attila vezette színházművészeti bizottság jelöltjeként helyet kapott Kerényi Imre rendező, Nagy Viktor rendező, Szigethy Gábor színháztörténész és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatója. A Színházi Dolgozók Szakszervezetét Konrád Antal színművész képviselte. Rajtuk kívül a miniszter jelöltjeként Révész Mária miniszteri főtanácsadó, a munkáltatói jogkör gyakorlójának képviseletében pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) két szakreferense vett részt a testület munkájában.

A szakmai bizottság tagjai írásban értékelték előzetesen a benyújtott pályázatokat, amelyek alapján a két érvényesen pályázó személyes meghallgatásáról döntöttek.

Balog Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta: Vidnyánszky Attilát - pályázata és a személyes meghallgatás alapján - mindegyik bizottsági tag javasolta a Nemzeti Színház vezérigazgatói állásának betöltésére. Alföldi Róbert pályázatát 1 támogató szavazat mellett 4 tartózkodás és 4 nem szavazattal nem támogatottnak minősítette. A szabályok megengedik, hogy egy bizottsági tag akár az összes jelöltre - igennel vagy nemmel - szavazzon.

A Törőcsik Marit ábrázoló montázs a 7óra7 facebook-oldalán jelent meg, december 12-én

Az Emmi sajtó- és kommunikációs főosztálya a Törőcsik Mari szavazatáról szóló hírekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott az MTI-nek: "Van egy pontos, mindenki által aláírt és hitelesített jegyzőkönyv, tehát sajtóhíresztelésekre meg félmondatokra nem kíván a minisztérium reagálni". Kiemelték, hogy a jegyzőkönyvet minden tag aláírta, ez alapján készültek el az összesítések.

Mit csinál Fekete Péter a Nemzeti Színházban?

A Nemzeti Színház új igazgatójának megbízatása 2013. július elsején kezdődik és öt évre, 2018. június 30-ig szól. Az átadás-átvétel lebonyolítását Fekete Péter, a békéscsabai Jókai Színház igazgatója "miniszteri biztosként segíti január elsejétől".

Az MTI azon kérdésre, hogy pontosan mire van jogosítványa a miniszteri biztosnak, a sajtófőosztály úgy fogalmazott: feladata előkészíteni a következő évadot. "Meg van határozva, hogy kinek milyen feladatkörei, jogi lehetőségei vannak" - mondták, hozzáfűzve, hogy bővebb magyarázatot a konkrét feladatokra és lehetőségekre nem kívánnak adni.

A 7óra7 az alábbi kérdéseket tette fel a minisztériumnak:

- A január 1-jétől kinevezendő miniszteri biztos milyen függelmi viszonyban áll a Nemzeti Színház vezérigazgatójával?
- Hol és milyen módon van meghatározva a miniszteri biztos feladatköre (ha már "bővebb magyarázatot a konkrét feladatokra és lehetőségekre nem kívánnak adni", a nyilvánosságot ezen információból kizárva)?
- Miért nem kíván a minisztérium bővebb magyarázatot adni a miniszteri biztos feladataira vonatkozóan?
- Hol és mi módon van szabályozva a miniszteri biztos és a vezérigazgató együttműködése?

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr27999387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása