7óra7

Vidnyánszky Nemzetije pluszpénzre számíthat

Vidnyánszky Nemzetije pluszpénzre számíthat

2013. 07. 07. | 7óra7

Kiemelte: tulajdonképpen egész eddigi munkája arról szólt, hogy készüljön erre a feladatra. Úgy vélte: komoly csapattal a háta mögött megvalósíthatja terveit, bár tisztában van azzal, hogy egyszemélyi felelősségről van szó. Megköszönte eddigi segítőinek a munkát, és elmondta: hogy kikkel fog együtt dolgozni és milyen elképzelései vannak a színház vezetéséről, jövőjéről az a pályázatából - amely déltől olvasható a debreceni színház honlapján - megismerhető.

Vidnyánszky Attila

Felidézte a sajtótájékoztatón azt a tízéves időszakot, amikor a beregszászi színházban 8-10 fokos hidegben próbáltak. "Biztos vagyok benne, hogy ez egy kicsit minden kárpátaljai magyar sikere is és egy kicsit a külhoni magyar színjátszás sikere is, hogy én most itt lehetek" - fogalmazott Vidnyánszky Attila.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért van szükség miniszteri biztosra, elmondta: rengeteg kérdőjel van még az átadás-átvétel folyamatában, amelynek jogi háttere még nincs megteremtve. Ez egy hosszabb folyamat, ám márciusra már a következő évad műsortervével el kell készülni, ennek érdekében valamit lépniük kellett. "Szerintem le fogunk ülni Alföldi Róberttel és meg fogjuk tudni ezt beszélni" - tette hozzá.

Az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: mivel Alföldi Róbert június végéig igazgató, ami jelenleg a színházban történik, az őt nem érinti, a jövő évadra szóló szerződéskötésekben viszont már személyesen vesz részt.

Vidnyánszky Attila - aki a debreceni színház vezetése mellett a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének vezetője, továbbá a Magyar Teátrumi Társaság és az illetékes miniszter által kinevezett szakbizottság, a színházi bizottság elnöke is - elmondta: egyéb posztjairól még nem döntött, fél éve van, hogy ezekre a kérdésekre válaszoljon. Úgy gondolja ugyan, hogy a Nemzeti Színház vezetése egész embert kíván, de például a kaposvári egyetemi osztályát nem hagyná ott.

Elmondta: Fekete Péter július elsejéig marad miniszteri biztos, ő pedig - mivel debreceni igazgatói kinevezése addig érvényes - július 1-jéig vezeti a Csokonai Színházat.

Mint mondta, pályázatában húszoldalas tanulmányban fogalmazta meg, mitől nemzeti a Nemzeti Színház, amelyben egyszerre van jelen a hagyomány, a magyar lélek, a magyar gondolat ápolása és az újítás is. A tanulmányban szól a legfontosabb feladatokról is. "Hangvételében, üzeneteiben, megszólalási módjában, mindenben más lesz ez a színház" - fogalmazott.

Elmondta: az első évad tervei között szerepel nyitóelőadásként Petőfi Sándor János vitéz című műve saját rendezésében, emellett még egy darabot állít színpadra. Rendezni fog Silviu Purcarete és Viktor Rizsakov is. A további műsortervről márciusban tud bővebb információt adni, ez leginkább attól függ, hogyan alakul a társulat sorsa, mivel színészekben gondolkodva szeretné megtervezni az évadot.

Szólt arról, hogy bizonyos területeken Eperjes Károly lesz a helyettese, de az ő pontos feladatköre még nem kristályosodott ki. Elmondta, hogy a színházat "kinyitják": az évadban 40-50 fellépése lesz a teátrumnak vidéken, a társulat színészei 100-150 alkalommal jelennek meg vidéken, külföldön, határon túl, és 100 vendégprodukciót hívnak meg. Ez óriási többletmunka, ennek rendszerét fel kell építeni - tette hozzá. "Ebben biztos, hogy nagy segítséget fog nyújtani Eperjes Károly, aki folyamatosan utazik, járja az országot és a határon túli területeket" - mutatott rá.

A színház költségvetéséről szólva elmondta: a pályázatában jelezte, hogy mi az, ami a jelen költségvetésből megvalósítható - elképzelései 90 százalékánál ebből indul ki - és melyek azok a területek, amelyekhez plusz támogatásra van szükség.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere megjegyezte: a terveket látva majd a költségvetés emelkedését is elképzelhetőnek tartja.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr357999391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása