7óra7

Nemzeti Színház-pályázat: Vidnyánszky nem vállalja a vitát

Nemzeti Színház-pályázat: Vidnyánszky nem vállalja a vitát

2013. 07. 06. | 7óra7

A 7óra7-hez eljutott információ szerint a Kossuth Rádió egyik műsorában egyszerre szerepelt volna a Nemzeti Színház igazgatói posztjára pályázó Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila. Úgy tudjuk, Alföldi vállalta volna a szereplést és a vitát, Vidnyánszky Attila azonban visszautasította a lehetőséget.

Vidnyánszky Attila pályázata a Nemzeti Színház igazgatói állására

Ez annak fényében különösen érdekes, hogy Vidnyánszky különböző fórumokon mégiscsak egyfajta vitát folytat a Nemzeti Színházzal. A HírTV műsorában - egyedül szerepelve - pedig azt mondta, a pályázat megnyerése esetén célja, "hogy egy normális kommunikáció alakuljon ki köztünk". Vidnyánszky elismerte az Alföldi vezette intézmény bizonyos eredményeit, azonban bírálta az előadások szellemiségét. Szerinte a Nemzeti Színház jelenleg "nem nemzeti", illetve a színház „megmarad Budapest keretein belül”.

Vidnyánszky fontosnak tartotta, hogy a színház igyekezett új darabokat bemutatni, ám „a darabok üzeneteivel, a valósághoz való viszonyával vannak problémáim” – mondta. Részleteket nem árult el, mint mondta: ezt a társulat előtt akarja kifejteni, ha megnyeri a pályázatot. Mint kifejtette: az ő előadásai a máról, a mának szólnak, „csak egy másik dimenzióból szólítom meg a valóságot és a közönséget”.

Rosszallóan említette, hogy Alföldi Róbert tőle, mint a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének vezetőjétől is kért támogató nyilatkozatot, holott ő Alföldit ott nem is látta. Igaz, Vidnyánszky csak tavaly óta intézetvezető, így nem tudhatja, hogy a kaposvári egyetemisták korábbi vizsgaelőadása szerepelt a Nemzeti Színházban, hogy Alföldi egy alkalommal a diplomavizsga bizottságának egyik külső tagja volt, hogy többször is látta a vizsgaelőadásokat, illetve hogy az egyetem egyik hallgatója, az idén nyáron végzett Váncsa Gábor a gyakorlati évét az ő meghívására a Nemzeti Színházban töltötte.

Alföldi Róbert egyébként a hvg.hu-nak néhány nappal ezelőtt adott interjújában azt mondta: hagyjuk abba a háborút Arra a kérdésre, hogy Vidnyánszky Attilával a politikai vagy szakmai viszonyuk rossz-e, azt válaszolta: "Nincs viszonyunk. Az a baj, hogy most nem két fajsúlyos színházi személyiség szakmai versenyéről szól ez az egész."

Alföldi Róbert pályázata a Nemzeti Színház igazgatói állására

A Nemzeti Színház igazgatói pályázatát véleményező kilencfős szakmai bizottságba négy tagot a Vidnyánszky Attila (a Magyar Teátrumi Társaság elnöke) elnökölte Színházművészeti Bizottság jelöl. A négy tag: Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Nagy Viktor rendező (a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke), Ókovács Szilveszter miniszteri megbízott és Szigethy Gábor színháztörténész, a POSZT idei kétfős válogatócsapatának Magyar Teátrumi Társaság delegálta tagja.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr147999523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása