7óra7

„A közönség szereti a debreceni Csokonai Színházat”

„A közönség szereti a debreceni Csokonai Színházat”

2015. 01. 02. | 7óra7

Szeretném hinni, a mi munkánk eredménye is, hogy egyre többen jönnek a színházba, egyre több bizalmat szavaznak meg nekünk - tette hozzá Ráckevei Anna. Reményét fejezte ki, hogy mihamarabb elkészül a Latinovits Színház, mert jelenleg a kevés játszóhely miatt nem tudnak több előadást tartani.

Ráckevei Anna

"A színház sokféle, színes, izgalmas nyelvén igyekszünk párbeszédbe elegyedni a debreceniekkel, s az itt fellépő, itt rendező művészeknek alkalmat adni, hogy a nézőkkel együtt gondolkodhassanak a világról, saját magukról. Hogy ezek a gondolatok frissen, eddig nem hallott hangokon szólaljanak meg, biztosíték a hat ősbemutató, amit erre az évadra terveztünk" - mondta a színidirektor.

Hozzátette: a tervezett hatból eddig négy ősbemutatót vittek színre nagy sikerrel. Elsőként Mészáros Tibor Istent a falra festeni című kocsmadrámáját mutatták be a Víg Kamaraszínházban, majd a Horváth Árpád Stúdiószínházban láthatta a közönség Katona Gábor - Zombola Péter Csikóink című költői mozgásszínházát.

Ugyancsak ősbemutatóként vitték színre Lackfi János A dühös lovag című ifjúsági kalandozását, magyarországi ősbemutatóként pedig Heiner Müller Titus anatómiája, Róma bukása című vérdrámáját.

Utóbbiban nagy sikerrel szerepel Kóti Árpád - emlékeztetett Ráckevei Anna, megjegyezve: ezt az évadot hívhatnánk bátran a Csokonai Színház Kóti-évadának is.

Kóti Árpád "Kóti Árpádot ünnepeljük március óta: akkor Kossuth-díjat kapott, novemberben betöltötte a nyolcvanadik életévét az év végén pedig a Nemzet Színészének választották - fogalmazott a színész-igazgató, hozzátéve, örömmel tölti el, hogy ekkora figyelmet kap egy vidéki színész, aki bár több ajánlatot kapott a Nemzetibe vagy a Tháliába, mégis a maradás mellett döntött.

Ráckevei Anna a vidéki színházak művészeti munkájáról szólva annak a meggyőződésének adott hangot, hogy egyrészt elengedhetetlen a közönségigény kielégítése minél szélesebb rétegben és műfaji kínálatban, de legalább ennyire hangsúlyosnak tekintik, hogy ezen műfajok, előadások vagy akár a színházi kísérőrendezvények magas színvonalú, átgondolt művészeti tervezés eredményei legyenek.

"Az egyensúly megtalálása a fontos ebben, hisz ezért játszunk slágerdarabokat olyan nagy számban, amilyenben csak tudunk, és ezért vonulunk a kisebb tereinkbe egy másfajta, inkább szubkulturális igényeket kiszolgáló előadásokkal. Így lesz teljes a kör" - fejtegette az igazgató.

Kiemelte a múzeumi irodalmi esteket, amelyek egyedi hangulatú elmélyülések egy-egy költő, író világában. "Ma már látjuk, hiánypótlóak, óriási a sikerük" - fűzte hozzá, megemlítve, hogy ebben kétségtelenül szerepet játszik a Déri Múzeum dísztermének egyedi miliője és az is, hogy a megszokott rutinból kimozdították az előadások a színészeket.

Elmondta azt is, hogy az idén indították el háromlépcsős színházi nevelési programjukat.

"Nem az a legfontosabb célunk, hogy a jövő közönségét kineveljük, hisz ahhoz főképp nem felejthető, jó előadás kell, hanem bevonni a gyerekeket a darabokba, kíváncsivá tenni őket, elérni, hogy részesei legyenek valami varázslatnak, ami személyes élménnyé teheti a látottakat" - magyarázta Ráckevei Anna.

Hozzáfűzte: a gyerekek mint partnerek jelennek meg, akiket arra biztatnak, hogy közbeszóljanak, kérdezzenek, magyarázzanak, véleményezzenek, együtt gondolkodjanak és játsszanak a foglakozást vezető felnőttekkel. A tömegből arcok lesznek, akik a színházpedagógusokkal beszélgetve ismerik meg első lépésként az előadást. Sikerünket a hozzánk írt lelkes leveleik igazolják - hangsúlyozta.

Halász János, Ráckevei Anna és Kósa Lajos a 2014-es Deszka Fesztiválon

Ráckevei Anna elmondta: zajlik a Deszka Fesztivál előkészítése. Hamarosan eldől, mely színházak melyik előadása kap meghívást a 2015. évi fesztiválra.

2014-ben huszonöt meghívott előadás volt a Deszkán, s komoly szakmai- és közönségsikerként értékeljük a találkozót, nemcsak a látogatószám, hanem a szakmai sajtóban megjelent jó kritikák miatt is - mutatott rá.

A Csokonai Színházban az évad második felében is izgalmas előadások várják a debrecenieket: februárban mutatják be A Mester és Margaritát, a Sámson és Delila operát, emellett családi musicalt próbálnak, Kocsák Tibor zenéjével.

"Az a különleges kegy adatott meg nekünk, hogy a színház 150 éves évfordulóját ünnepelhetjük jövőre. Remélem, hogy a jubileumi évad örömteli kihívás, emlékezetes élmény lesz mindannyiunk számára" - mondta Ráckevei Anna.

Kapcsolódó

Tizenkét új bemutatóra készül a debreceni Csokonai Nemzeti Színház

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr47993681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása