7óra7

Kóti Árpádot választották a Nemzet Színészének

Kóti Árpádot választották a Nemzet Színészének

2015. 01. 01. | 7óra7

A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész döntött arról, hogy a november 7-én elhunyt Gera Zoltán helyére Kóti Árpád kerül a testületbe.

A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

Kóti Árpád nemrégiben ünnepelte a 80. születésnapját. Ezen alkalomból színházában, a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban köszöntötték, ahol elhangzott, hogy 1963 óra tagja a debreceni társulatnak.

Kóti Árpád 1934. november 15-én született Bucsán. 1954-ben Kiskunfélegyházán testnevelési-szaktanítói oklevelet szerzett. Megszállottan érdekelte és érdekli ma is a sport, testnevelő tanár szeretett volna lenni, de magyartanára, Illéssy István inspirációjára elkezdett versmondással foglalkozni. Egy megyei szavalóverseny megnyerése után Illéssy kapacitálta, hogy színész legyen. Már főiskolai hallgató volt, amikor élete első színházi előadását látta.

Kóti ÁrpádA főiskolán olyan osztálytársai voltak, mint Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Madaras József, Margitai Ági. A főiskolán 1958-ban végzett, de diplomáját nem vehette át.

Első szerződése két évadra a békéscsabai színházhoz kötötte. 1960-ban Egerbe szerződött, egy évre rá Veszprémbe költözött, majd újabb egy szezon után a szolnoki teátrum tagja.

Öt szezon alatt négy színházban játszott, majd Lengyel György hívására 1963-ban a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött.

Első komoly sikerét a Kapaszkodj, Malvin, jön a kanyar című darabban, a magyar hősi halott katona megformálásával aratta. Aztán jöttek sorban az emlékezetes alakításai: a Részeg eső Balla Gézája, a Sírkő pántlikával Pacel Márkja, a János király Pandulphója, Shakespeare Lear királyában pedig először Edmund, majd Gloster szerepe, végül 72 évesen eljátszotta a címszerepet is. Kóti Árpád fergeteges sikert aratott Háy János A Gézagyerek című darabjának Herda Pityujaként is, majd a 2009-ben bemutatott Én, Károli Gáspár címszerepében is.

Kóti Árpád jelenleg is játszik, legutóbbi bemutatója Heiner Müller Titus Anatómiája, Róma bukása című darabjában volt.

Kapcsolódó

A 80 éves Kóti Árpádot köszöntötték a debreceni színházban

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr357993911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása