7óra7

Bányavakság – premier a kaposvári színházban

Bányavakság – premier a kaposvári színházban

2014. 02. 26. | 7óra7

Egy kicsi erdélyi faluban vagyunk, valahol a világ végén. Magyarlakta vidék. Valaha a helyi bánya adott kenyeret az ittenieknek, de amióta a bánya bezárt, munka egy szál se. Van viszont alkohol, tétlenség és kelet-európai korrupció. A történet Ince, az alkoholista polgármester házában játszódik, mely házban együtt él testvérével, Iringóval. Előbbi lánya, Izabella a városi egyetemen tanul (Ince felesége autóbaleset áldozata lett, az autót Iringó vezette) – utóbbinak a férje tisztázatlan körülmények között meghalt. Polgármester-választás küszöbén vagyunk, Ince rendőrt hívott a városból, hogy vetélytársa, Izsák disznóságait leleplezze, és persze a sajátjait fedezze – áll az előadás szinopszisában.

„Az igazi kihívás ez: frenetikus humorral, a szánandó hősök szeretetével sikerül-e a tragikum felemelő erejét bizonyítani. Vajon sikerül-e az elesett, elbukott, de szánandó és szeretnivaló embert felmutatni, sikerül-e a jót, de legalább annak vágyát felzengetni akkor, amikor körülöttünk és bennünk tarol a rossz” – állítja Bérczes László, az előadás rendezője.

Bányavakság - Szula László, Nyári Szilvia „Az emberek minden szituációban a helyüket keresik az életben. Ince és a többiek is mind azt hiszik, hogy jó úton járnak – az ember mindig ezt hiszi, mert valami értelmét keresi az életének. Aztán vagy van, vagy nincs – azt majd valamikor, amikor elvágják a filmet, és vége lesz az egésznek, akkor valakik minősítik majd” – állítja Szula László, az általa megformált Ince főszereplőről.

Nyári Szilvia pedig így fogalmazott Iringóról: „Számomra fontos volt – és Bérczes László rendezővel ebben egyetértettünk –, hogy ennek a nőnek a múlt titkai és terhei ellenére legyenek még tervei, reményei, még ha halványak is. El akarja hagyni a házat, a falut. Nem lehet menekülni egy életen át, a bűntudat és a félelem így is kísérni fogja mindig, de legalább a bűn helyszínét el akarja hagyni.”

Az előadásban színpadra lép még Köles Ferenc, Urbán Tibor és Grisnik Petra.

A díszlet- és jelmeztervező Cziegler Balázs, a zeneszerző Dresch Mihály. A rendező munkatársa Kiss Mónika, segédrendező pedig Hatvani Mónika.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr187996293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása