7óra7

Robert Wilson rendezni fog a Vígszínházban

Robert Wilson rendezni fog a Vígszínházban

2015. 04. 27. | 7óra7

Marton László, a teátrum főrendezője elmondta, a művésszel még egyeztetik az időpontot, és tárgyalnak arról, hogy mely darabot állítja színpadra. Az biztos, hogy nem a jövő évadban kerül sor a közös projektre - tette hozzá.

Rendezői világáról, művészi pályájáról tartott vígszínházi előadásán Robert Wilson azokról a hatásokról beszélt, amelyek látásmódját alakították. Felidézte előadásai létrehozásának történetét, kivetítőn képeket és rajzokat mutatott az előadásokról. Ezekhez magyarázatokat fűzött, és ismertette a produkciók gondolati hátterét. Beszélt A süket pillantása, a Levél Viktória királynőnek, a Sztálin élete és kora, a Freud élete és kora, valamint az Einstein a parton és a Golden Windows című előadásairól.

Robert Wilson

A művész, aki pályája kezdete óta sokat foglalkozik a fénnyel és a megvilágítással, kiemelte, fény nélkül nincs tér, a fény alkotja meg a teret. Arról is beszélt, hogy nem próbálja megváltoztatni a világot, nem tesz politikai nyilatkozatot a színházban, ahol szerinte a vallásnak sincs helye. Mint mondta, természetesen a művészek érzékenyek a társadalmi problémákra, de az ő munkája nem prédikáció, nem hirdet igét.

Pályája kezdetén nagy hatással volt rá Merce Cunningham koreográfus és John Cage zeneszerző. Felelevenítette Sheryl Sutton színésznővel való közös munkáját A süket pillantásában, és arról is beszélt, amikor Philip Glass-szal dolgozott együtt az Einstein a parton című darabon.

Szólt arról, hogy mekkora hatással volt rá az általa felkarolt két sérült fiú. Nem megváltoztatni, hanem támogatni és megmenteni akarta őket, és érdekelte, hogy ők hogyan látják a világot. Ezekből a tapasztalatokból munkája során is táplálkozott.

A rendező először tartott előadást Magyarországon, ebből az alkalomból a Vígszínházban három előadás erejéig újra műsorra tűzték 1914 című produkcióját. (Az előadásról kritikánk itt olvasható.)

1914

Az előadássorozatnak és Wilson szombati fellépésének védnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere volt, aki jelen is volt a rendező előadásán.

Robert Wilson színházi pályafutását gyerekszínészként kezdte, majd építészeti, belsőépítészeti és festészeti tanulmányok mellett szellemileg visszamaradott gyerekekkel, gyerekszínházzal, gesztuskutatással foglalkozott.

Ismereteit és tapasztalatait rendezéseiben is kamatoztatja, amelyekben a mozgás, a díszlet, a jelmez, a zene, a hang és a fény egységére törekszik. Rendszeresen együtt dolgozik a világ élvonalbeli képzőművészeivel, zeneszerzőivel, színházi alkotóival, több előadása is színháztörténeti jelentőségűvé vált. A múlt évben például a The Old Women című zenés előadásban Mihail Barisnyikovval és Willem Dafoe-val dolgozott együtt, továbbá Lady Gagával, akiről videoportrékat készített és állított ki Londonban, valamint a párizsi a Louvre-ban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr637992885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása