7óra7

Színházi programok a költészet napja kapcsán

Színházi programok a költészet napja kapcsán

2015. 04. 10. | 7óra7

Csokonai Nemzeti Színház

Az én Borbély Szilárdom címmel 2015. április 13-án (hétfőn) 19 órától felolvasóesttel egybekötött megemlékezést tartanak a debreceni Csokonai Színház Horváth Árpád Stúdiószínházában.
Borbély SzilárdA 2014-ben elhunyt költő, író, irodalomtörténész emlékét egy olyan est keretében idézik fel, ahol a résztvevők közül bárki fölolvashat Borbély Szilárdtól egy-egy számára kedves verset, prózaszöveget, cikket vagy drámarészletet, közéleti írást. Elhangozhatnak róla szóló, vagy éppen neki dedikált írások is, s ha valaki ahhoz érez kedvet, egy-egy vele kapcsolatos irodalmi élmény vagy személyes találkozás elmesélésével is hozzájárulhat a közös emlékezéshez.

Csíki Játékszín

A Csíki Játékszín április 11-én, szombaton két eseménnyel ünnepli a magyar költészet napját. 11 órakor Tizenegy címmel versnapi városköszöntő hangzik el a Csíki Játékszín lépcsőin. Az idei versösszeállításban magyar költők ars poeticái hangzanak el. Szabó Enikő, színművész tizenegy költő művét válogatta erre az alkalomra, amit a társulat tolmácsolásában hallgathatnak meg a csíkszeredaiak. József Attila, Ady Endre, Babits Mihály, Dsida Jenő, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Nagy László, Orbán János Dénes, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós és Weöres Sándor művei kerültek be az idei összeállításba.
19 órakor a Csíki Moziban Bogdán Zsolt Ady-estjét látja vendégül a Csíki Játékszín. A „... függök ezen a zord élet-párkányon...” című pódiumműsor a Harag György Társulat és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkciójában tekinthető meg. Az előadás fellépője Bogdán Zsolt, Jászai- és kétszeres UNITER-díjas, érdemes művész, szerkesztő-rendezője pedig Szugyiczky István, a szatmári társulat örökös tagja.

Nemzeti Színház

A Nemzeti Színházban április 11-én 18 órai kezdettel tartják a 10. Versünnep Fesztivál döntőjét. A Versünnep rendezvénysorozata annak idején azzal a céllal indult útjára, hogy segítse a klasszikus és a kortárs magyar költészet alkotásainak népszerűsítését, mégpedig egy színművészek és előadóművészek részére meghirdetett vers- és prózamondó verseny megrendezésével. A fesztiválon idén megemlékeznek a magyar nyelvű színjátszás kezdetének 225. évfordulójáról, a Színház- és Filmművészeti Egyetem fennállásának 150. évfordulójáról, valamint a 100 éve született Gáti Józsefről, az egyetem egykori legendás beszédtanáráról. Idén ünnepeljük József Attila költő születésének 110., valamint Márai Sándor író születésének 115. évfordulóját, így a versenyzőknek az ő műveikből kellett választaniuk.

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat

A Tompa Miklós Társulat és a Látó Irodalmi Színpad bemutatja Kovács András Ferenc, József Attila-, Babérkoszorú és Kossuth-díjas költő egyéni műsorát, A költő színháza című két részes felolvasó-estet.
Az eseményre 2015. április 11-én, szombaton 18.00 órától kerül sor a Nagyterem színpadán kialakított stúdiótérben.

Kovács András Ferenc

Thália Színház

A Thália Színházban április 10-én (pénteken) délelőtt 10 órától kezdődően este 10-ig Versmaratont tartanak. A felolvasáson Az év versei 2015 című, Zsille Gábor által szerkesztett és a Magyar Napló kiadásában megjelenő antológia szerzői olvasnak fel, összesen hatvankilencen. A Versmaraton programját az iskolai tanórákhoz igazították, ezért 45 perces blokkokban beszélgetnek a műsorvezetők a költőkkel.

Pesti Magyar Színház

A Pesti Magyar Színház versíró pályázatot írt ki 7-14 éves gyerekek számára. A pályázatra 39 pályamű érkezett. A verseket a színház honlapján olvashatók..
A színház három szerzőjét kérte fel, hogy bírálják el a pályamunkákat. A zsűri tagjai: Balázs Ágnes, az Andersen, Berg Judit, a Rumini és Böszörményi Gyula, az Almaszósz írója. A győztes alkotást az április 11-i délutáni gyermekelőadásunk, az Andersen előtt, 15 órakor olvassák fel a nézőknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr787992999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása