7óra7

A Kean, a színész bemutatójára készülnek Zalaegerszegen

A Kean, a színész bemutatójára készülnek Zalaegerszegen

2014. 11. 22. | 7óra7

Edmund Kean – a 19. századi angol színészóriás – szinte mindent megkap az élettől, sikert és hírnevet, csupán a magánélet boldogságát nem, hiszen csak másodrendű állampolgár, akit leginkább arra használ a mindenkori arisztokrácia és hatalom, hogy szórakoztassa őket. Csakhogy Kean, a színész úgy tűnik, halálosan beleszeret az arisztokrata dán nagykövet feleségébe, Elénába, akit viszont már Kean ivócimborája, a walesi herceg is kiszemelt magának. Mindeközben Anna Damby, egy sajtkereskedő polgár fiatal lánya – ráadásul Lord Mewill jegyese – éppen a „színész Keant” üldözi csodálatával és szerelmével. Aztán kitör a botrány Kean saját terepén, a színházban.

Bölcs Náthán - Farkas Ignác

Mint Farkas Ignác a játéka kapcsán fogalmazott, a szerep kihívást jelent, mert a külső és belső elvárásoknak egyszerre kell megfelelni. Az előadáson Kean arra keresi a választ, hogy ki is ő valójában. A történetet átszövi egy romantikus szerelmi háromszög, de érintik a regnáló hatalom és a színész közötti kapcsolatot is - magyarázta.

Hozzáfűzte: a darab nem akarja megfejteni, hogy válik színésszé egy ember, inkább azt mutatja be, hogy a több évtizeden át színpadon élő ember milyen meghasonlásokkal találkozik, milyen lelki problémák merülnek fel az életében. Edmund Kean élete a színpadon telt el, s a nagy Shakespeare szerepek - Richard, Othello, Macbeth, Hamlet - eljátszásában ki is merült.

Talán meglepő a színlapon szereplő nevek együttese, hiszen két teljesen különböző alkatú szerző jegyzi a komédiát. Alexandre Dumas eredeti műve Jean-Paul Sartre átdolgozásában új színekkel gazdagodott.

Farkas Ignác mellett a főbb szerepeket Baj László, Kovács Olga, Pap Lujza, Urházy Gábor László és Lőrincz Nikol játsszák.

A díszletet Szlávik István, a jelmezeket Cselényi Nóra tervezte. Az előadás dramaturgjai Madák Zsuzsanna és Sztarenki Pál, aki egyben a rendező is.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr447993985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása