7óra7

Die Vaterlosen - Magyar kortárs dráma Németországból

Die Vaterlosen - Magyar kortárs dráma Németországból

2014. 11. 09. | 7óra7

Az Apátlanok című előadás Magyarországon a Kortárs Drámafesztivál keretén belül lesz látható: első alkalommal fordul elő a fesztivál történetében, hogy egy kortárs magyar drámaíró művének az ősbemutatóját németországi vendégjátékként tekintheti meg a közönség. A darab, amelynek a németországi premierje éppen ma van, a magyar társadalom egyik kibeszéletlen kérdését tematizálja: a múlt értelmezését mind személyes, mind társadalmi szinten.

Die Vaterlosen (Apátlanok)

„Apátlanok: sokat mondó cím. A darab egy családi összejövetellel kezdődik és végződik, melyet az Apa temetése alkalmából rendeznek. Bár az Apa a visszaemlékezés jeleneteiben sincs jelen, mégis központi szerepet játszik. A nagy asztal, amelynél az Anya és öt gyereke összegyűlnek - Joscha, a beteg fiú, egy orosz katonától származó törvénytelen gyerek, nem jelenik meg - az apát képviseli, aki a posztszovjet időszak vesztese. … A darab egy nagy ívű történeten keresztül egy magyar család portréját rajzolja meg. Mikó Csaba drámaíró górcső alá veszi saját generációját, az utolsó harminc év történéseit és azokat a társadalmi problémákat, amelyek a rendszerváltás után felszínre törtek Magyarországon. Szól a darab reményekről és álmokról, az életkörülmények és az értékrendek megváltozásáról. A szerzőnek sikerült egy olyan családtörténetet elmesélnie, amely egyaránt működik a realitás és a metaforák szintjén is”- mondja a darabról a rendező.

Die Vaterlosen (Apátlanok)

Mikó Csaba író, 1980-ban született. 2002-ben a Vígszínház, 2003-ban a Krétakör drámaírói ösztöndíjasa volt. A Színházi Dramaturgok Céhe már kétszer is neki ítélte a Nyílt Fórum legjobb új magyar drámaszerzőjének járó (Shakespeare-ről elnevezett) Vilmos-díjat: először 2002-ben az Apa, avagy egy gyilkosság anatómiája, majd 2013-ban az Apátlanok című darabjáért. Ez utóbbi megnyerte az Évad Legjobb Magyar Drámájának járó díjat is, amelyet ugyancsak a Színházi Dramaturgok Céhe oszt ki. Drámaírói, dramaturgi, forgatókönyvírói tevékenysége mellett gyermek- és ifjúsági regényeket is ír. Eddig egy drámakötete és három ifjúsági regénye jelent meg. Drámáit több nyelvre is lefordították és az Apával 2005-ben elnyerte a Heidelberger Stückemarkt, azaz a Heidelbergben megrendezett drámafesztivál Európai Szerző díját.

Die Vaterlosen (Apátlanok)

A Theater Regensburg előadása a Kortárs Drámafesztiválon német nyelven, feliratozva látható a Jurányiban november 28-án, este 8 órától.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr977994097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása