7óra7

Csütörtökön búcsúztatják Pándy Lajos színművészt

Csütörtökön búcsúztatják Pándy Lajos színművészt

2014. 06. 02. | 7óra7

Pándy Lajos A Vígszínház Jászai Mari-díjas és Gobbi Hilda-életműdíjas művészét 92 éves korában, május 17-én érte a halál.

Pándy Lajost a Vígszínház saját halottjának tekinti. A gyászolókat kérik, hogy részvétüket egy szál virággal fejezzék ki.

A színész igazi művészember volt, szerepeinek sora végeláthatatlan, több tucat filmben és tévéjátékban játszott, de írt két könyvet és rendezett is.

Pándy Lajos 1922. március 31-én a ma Szlovákiában található Perbetén született. 1948-ban végzett az Országos Színészegyesület Színiiskolájában, majd a Belvárosi Színházban játszott. 1951-ben alapító tagja volt az újranyíló Vígszínháznak, akkori nevén a Néphadsereg Színházának, ahol fontos szereplője lett a színház életének és gazdag repertoárjának.

Mások mellett Ruttkai Évával és Csákányi Lászlóval is játszott együtt, csak a Vígszínházban mintegy 80 szerepe volt. Művészete elismeréseként 1967-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

"Mindig nagyon korán bejött a színházba és nagyon gondosan készült. Utoljára Heltai Jenő A tündérlaki lányok című művében lépett színpadra, már nyolcvan felett. Pándy Lajos igazi szellemi ember volt, különleges gondolkodó, aki számtalan alakítása mellett rádióműsorokban szerepelt, s egy ország ismerte hangját a rádióból. Művészi alázat, lelkiismeretesség és pontosság jellemezte" - emlékezett rá Marton László főrendező a színház közleményében.

Pándy Lajos filmes repertoárja is igen gazdag volt, több tucat filmben és tévéjátékban szerepelt, és műfordítóként is jelentős életművet hagyott hátra. A cseh irodalom nagy ismerője és tolmácsolója volt, Capek valamennyi darabját ő fordította, összesen pedig ötven színdarabot és 120 hangjátékot ültetett magyarra.

2013-ban a színházi világnap alkalmából megkapta a Gobbi Hilda-életműdíjat.

Kapcsolódó:

>>> Elhunyt Pándy Lajos

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr697995323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása