7óra7

Raffai Ágnes nyerte a Versünnep Fesztivál döntőjét

Raffai Ágnes nyerte a Versünnep Fesztivál döntőjét

2014. 04. 11. | 7óra7

"Ez a délután a szó, a magyar szó ünnepe volt" - mondta az esti díjkiosztón Császár Angela színművész, a zsűri elnöke, hozzátéve: szükségünk van ezekre a szavakra, és a versekre. "Lelki kenyér a vers" - emelte ki Áprily Lajos szavait idézve.

Raffai Ágnes a Versünnep-díjat, Muharos Lajos Munkácsy-díjas ötvösművész kisplasztikáját és az azzal járó 1 millió forintot Terék Anna KülFöld című versével nyerte el. Mellette 100 ezer forintos különdíjat vehetett át Lőrincz Tímea, aki Terék Anna A Kunigunda útja című versét mondta el.

Mezey Katalin író, költő, műfordító, a zsűri tagja az MTI-nek azt emelte ki, hogy két fiatal szabadkai színésznő kapta a fődíjat és a különdíjat, és mindketten egy szintén fiatal vajdasági költőnő versét mondták el. "Azt hiszem, a sikerüknek is az volt a titka, hogy ezek a versek, ez a költészet nagyon közel volt az ő életükhöz. Tulajdonképpen a mai fiatalságnak a világlátása és problematikája szólalt meg" - mondta, hozzáfűzve, hogy méltán nyerték el az elismerést.

Nemzeti Színház A közönségdíjat a színművészek közül Bácskai János kapta, a hallgatói kategóriában pedig Habodász István vehette át. A Vidéki Színházigazgatók Egyesülete, a Magyar Teátrumi Társaság, a Nemzeti Színház és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. is díjakat adott át. A zsűri döntése szerint a hallgatói kategóriában az 500 ezer forintos fődíjat az idén nem osztották ki.

Mezey Katalin mellett a zsűri tagja volt Rubold Ödön és Dráfi Mátyás színművész és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatójának képviseletében Tenki Réka, a teátrum színművésze.

A vers- és prózamondó fesztivált a Versünnep Alapítvány és a Bánffy György Kulturális Szalon ötödik alkalommal hirdette meg, az idei verseny a család európai éve és az I. világháború kitörésének 100. évfordulója jegyében telt.

A szeptember óta tartó fesztivál többfordulós válogatóin két kategóriából kerültek ki a döntő résztvevői, összesen 16-an: hivatásos színművészek és előadóművészek, valamint színművészeti egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói. Az idei versenyen a minden évben kötelező kortárs vers mellett a család és az I. világháború témaköréből kellett választaniuk a versenyzőknek, akik három művel indulhattak a megmérettetésen.

Idén először a Versünnep Alapítvány lehetővé tette civil közösségek számára is, hogy csatlakozzanak a versenyhez.

Kapcsolódó:

>>> Programok a költészet napja alkalmából

>>> Több mint ötven iskola és civil szervezet csatlakozott a Versünnephez

>>> Vers- és prózamondó fesztivál a család európai éve jegyében

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr447995841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása