7óra7

Találkoznak a nemzetiségi színházak: Jelen/Lét Fesztivál 2013

Találkoznak a nemzetiségi színházak: Jelen/Lét Fesztivál 2013

2013. 10. 02. | 7óra7

Gergely László, a fesztivált szervező Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a fesztiválon 11 nemzetiségi - német, román, ukrán, bolgár, cigány, örmény, lengyel, szerb, horvát, görög és szlovák - színház előadásait láthatja a közönség, emellett a zsidó kultúrát képviselő Gólem Színházat is meghívták a rendezvényre.

A fesztivált három helyszínen tartják. A produkciók többségét a Nagymező utcai Magyarországi Szerb Színházban játsszák. A Thália Színház Új stúdiójában két előadást láthat a közönség, a Malko Teatro Zebra és a Gólem Színház Mamelosn című darabját. A Stúdió K Színház pedig a Karaván Színház Csongor és Tünde című produkcióját fogadja be a zárónapon.

A fesztiválon többek között bemutatkozik a TRU, Magyarországi Román Színház, a Cinka Panna Cigány Színház, a Lengyel Irodalmi Színház, a magyar és görög nyelven játszó Neaniki Szkini és a Theatar Kula Szerbia vendégjátékát is láthatják az érdeklődők.

Gergely László felidézte, hogy 1993-ban szervezték meg az első nemzetiségi színházi találkozót. Az éveken át Arcusfest néven megrendezett mustra átnevezésével született meg a Jelen/Lét fesztivál, amelyet harmadik éve szervez a tizenhárom nemzetiség 18 színházát összefogó, három és fél éve alakult Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség. Elmondta: ugyan hisznek abban, hogy a színház nyelve közös, azt a nyolc előadást, amely az adott nemzetiség nyelvén szólal meg, feliratozással teszik mindenki számára érthetővé. Kiemelte: a résztvevő teátrumok mind regisztrált, hivatásos színházak, amelyek önszerveződéssel születtek.

A fesztivál fővédnöke, Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a minisztérium nem csupán erkölcsileg, hanem anyagilag is támogatja a fesztivált.

Kiemelte, hogy 2013 a magyarországi nemzetiségek tekintetében az évfordulók éve. "Húsz évvel ezelőtt született meg a rendszerváltozás utáni Magyarország első nemzetiségi törvénye, 145 évvel ezelőtt született meg Magyarország első nemzetiségi törvénye és 200 évvel ezelőtt éppen Budapesten született meg a szerb színjátszás" - hangsúlyozta.

"Mindezek a számok azt mutatják, hogy Magyarország történelmében mindvégig megbecsüléssel tekintett a Magyarországon élő nemzetiségekre, és a nemzetiségi kultúrák az összmagyar kultúrát gyarapították" - mondta, hozzátéve, hogy a jelenlegi kormányzat is így tekint a magyarországi nemzetiségek kultúrájára és fontos, hogy - mint az össznemzeti kultúra szerves részét - támogassa azt.

Latorcai Csaba az MTI-nek elmondta: a Jelen/Lét fesztivált két forrásból összesen 4 millió forinttal támogatja a minisztérium.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr907997517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása