7óra7

A „szociális dizájn” termékei mutatkoznak be az Átrium Film-Színházban

A „szociális dizájn” termékei mutatkoznak be az Átrium Film-Színházban

2013. 09. 23. | 7óra7

A bemutatón iparművészek és dizájnerek elsősorban újrahasznosított anyagokból készült munkáit láthatja a közönség, valamint a tárgytervezés, alkotás folyamataiba is bepillanthatnak az érdeklődők az idei Design Hét keretében megrendezésre kerülő vásáron - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Kreatim - Design elvitelre! és az Art Aid Hálózat összefogásával alakult meg a Kreatim - DesignAid kiállítás és vásár, amely az úgynevezett szociális dizájn különböző területeit vonultatja fel, és lehetőséget teremt a műhelyek és tervezők találkozására, a legjobb minőségű termékek bemutatására.

Az Art Aid Hálózat célja, hogy összekapcsolja azokat, akik a művészet bármely formáját segítő szándékkal alkalmazzák, és összefogja azokat a kezdeményezéseket, amelyek szintén segítő szándékkal vannak jelen a szociális, rehabilitációs, terápiás folyamatokban, valamint a művészettel való nevelés területén. A hálózat művészek, művészet-terapeuták, pedagógusok és más szakemberek közötti információáramlást segíti és ezzel a szociális hálót erősíti a perifériára szorult embercsoportok védelmében.

A 2013-ban alakult hálózathoz már több mint 140 szervezet, intézmény, alapítvány, egyéni alkotó és szakember csatlakozott.

A vásár ötletgazdái úgy vélik, hogy a 21. század egyik kulcskérdése a munka, a munkanélküliség, a foglalkoztatás lehetőségének megteremtése, amely az iparművészet gyakorlati hátterét is jelenti. Ebben nagy szerepe van a rehabilitációs műhelyeknek, terapeutáknak, intézményeknek, lelkes alkotóknak és profi dizájnereknek, akik kreativitásukkal újraértelmezik a tárgyalkotás fogalmát.

A Kreatim DesignAid ezt a folyamatot mutatja be, alkotókkal, műhelyekkel, az újrahasznosító "recycling", vagy "csináld magad" (DIY - do it yourself) technikák és a művészetterápia segítségével.

Bemutatkozik a helyszínen sok más műhely mellett a Random Varroda, amelynek alkotói napelemes varrógéppel a város legkülönbözőbb pontjain készítenek roma árusokkal együttműködve olcsó ruhákból egyedi, különleges viseleteket, vagy Soós Dóra textilszervező, aki textilhulladékok újrahasznosításából, hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatásával állít elő jó minőségű, piacképes, egyedi termékeket.

A Moravcsik Alapítvány pszichiátriai betegek részvételével készít lakástextil kiegészítőket, szőnyegeket és párnákat, de képviselteti magát a pécsi Retextil Alapítvány is, amely megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereknek segít visszatérni a munka világába: ők háztartási hulladékból gyártanak fonalat, abból pedig lakberendezési tárgyakat és divat-kiegészítőket készítenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr257997599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása