7óra7

Budapesten a 20 éves gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház

Budapesten a 20 éves gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház

2013. 07. 09. | 7óra7

A figurások a fővárosi Merlin Színházban a Vendégségben Budapesten – Színházi Hungarikumok Fóruma rendezvény keretében az elmúlt két évad két legsikeresebb előadásával vendégeskednek. November 15-én, hétfőn, este 7 órától a színházteremben a Játszótér című mozgásszínházi előadást mutatják be Bozsik Yvette rendezésében, november 16-án, kedden este fél 8-tól pedig Jevgenyij Griskovec Tél című stúdióelőadását játsszák Béres László rendezésében.

Játszótér

A Játszótér elkészítését egy Kenneth MacMillan- és egy Vaclav Nizsinszkij-koreográfia is inspirálta. Az előadáson gyerekruhába öltözött felnőttek játszanak – egy elmegyógyintézetben. Különlegessége a munkamódszer, amellyel Bozsik Yvette a Figura tagjaival dolgozott: a legtöbb jelenet alapjául a színészek – egy-egy meghatározott témára (játszótér, tengerpart, gyerekkor stb.) készített – improvizációja szolgál.

A Tél című stúdióelőadásban a társulat három fiatal színésze játszik. Kolozsi Borsos Gábor, Kőmíves Csongor és Vajda Gyöngyvér számára kiváló lehetőség a megmutatkozásra és a fejlődésre. A Tél ugyanis igen aprólékos, elmélyült munkát igényel a színészektől: sok mindenre kell figyelniük, meg kell érezniük egymás rezdülését. Ez a darab szépsége is: két egyszerű fiatalember fordul egymás – és a nézők felé. Akár magunkra is ismerhetnénk. Csak mi már ritkán csodálkozunk rá őszintén a bennünket körülvevő világra. Ritkán kerülünk olyan helyzetbe, ahol az egymásra utaltságot, a bajtársiasságot és a kitűzött cél iránti alázatot – szélsőségesen és magától értetődően – megtapasztalhatjuk. A Tél az új őszinteségként vagy új naivitásként emlegetett irányzat egyik darabja. Alakjai a rendszerváltás előtti időkben kutakodnak, általuk megfigyelhetjük életünk kis botorságait, ráeszmélhetünk önmagunkra.

Tél - Kőmíves Csongor, Vajda Gyöngyvér, Kolozsi Borsos Gábor

A jubileumi turné programja:

November 9., 19:00 óra – Játszótér – Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár
November 10., 19:30 óra – Játszótér – Interetnikai Színházi Fesztivál, Arad
November 11., 17:00 – Játszótér – Békés Megyei Jókai Színház, Békéscsaba – Vígadó
November 12., 19:00 – Tél – Békés Városi Kulturális Központ
November 13., 19:00 – Játszótér – Konecsni György Kulturális Központ, Kiskunmajsa
November 15., 19:00 óra – Játszótér – Merlin Színház, Budapest – színházterem
November 16., 19:30 óra – Tél – Merlin Színház, Budapest – kamaraterem
November 17., 19:00 – Játszótér – Pécsi Harmadik Színház, Pécs

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr358003717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása