7óra7

Zsarátnok Egerben – sorjázó kultúrbotrányok a hevesi megyeszékhelyen

Zsarátnok Egerben – sorjázó kultúrbotrányok a hevesi megyeszékhelyen

2013. 07. 07. | 7óra7

Botrány! Egri fideszes lista a nemkívánatos művészekről? című cikkében az egriugyek.hu hírportál számol be arról, hogy az egri kulturális és idegenforgalmi bizottsági ülésen Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök a "város lakóira" hivatkozva nehezményezte, hogy a Művészetek Háza Középkori piactér című programjának Székhelyi József Villon-estje is meghívást kapott. "(...)a bizottságnak kötelessége beleszólni a szakmai dolgokba" – mondta a képviselő, utalva arra, hogy nem Villonnal van bajuk, hanem Székhelyi politikai nézeteivel. Erre a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy reagált: „a szakembernek tisztában kell lennie azzal, hogy egy adott művész a művészvilágban szakmai szempontból mit tett le az asztalra. Azzal viszont nem biztos, hogy tisztában kell lennie, hogy a politikában milyen szerepet tölt be. Ennek tudata nélkül kérték fel a művész urat, de mihelyt az első kritika megérkezett a politikai identitása miatt a közreműködését rögtön leállították. Éppen ezért kértem Csákvári képviselő urat (Csákvári Antal a Fidesz-KDNP képviselője – a szerk.), hogy a szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nem kívánatosak Egerben”. Ezek után noha a plakáton és az interneten meghirdették Székhelyi műsorát, a rendezvény szervezője lemondta azt.

Ehhez hasonló eset történt az egri színházból távozó Nádasy Erikával is. Az Egerben azóta lakásszínházat működtető színésznő a stop.hu portálnak elmondta: a márciusi Vadászat éjszakáján ugyan meghívták, de nem szerepelhetett, mivel erre "a rendezvény egyik szervezője utasítást kapott az önkormányzattól". "A szervezőt, aki engem felkért a szereplésre, azzal fenyegették, ha nem vesz le a műsorról, búcsút inthet a városháza támogatásának" - mesélte Nádasy.

Az egri önkormányzat a STOP-hoz eljuttatott válaszában azt írja: "Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben, ez nem komoly felvetésként hangzott el a bizottsági ülésen. Fellépőkről, közreműködő művészekről nem szokás a Közgyűlés szakbizottságaiban tárgyalni vagy dönteni. Az önkormányzati képviselők csupán egy konkrét ügyben fogalmaztak meg véleményt, melynek alapja az, hogy Eger alapvetően polgári gondolkodású város, s egyben érseki központ. A közgyűlés tagjai közül - állampolgári vélekedést képviselve - többen fogalmaztak meg olyan véleményt, hogy a nemzeti imádságot, a Himnuszt kiforgató színművész produkciója igen megosztó lehet a városban, főként egy, az önkormányzat által támogatott rendezvényen. Egyébként a bizottsági ülésen, és bárhol, ahol ez az eset beszélgetés témájává vált, nem Székhelyi József személye, nem művészi kvalitásainak megkérdőjelezése, hanem egy, a Himnuszból viccet csináló, a jó ízlést sértő, széles körben ismertté vált megnyilvánulása volt a középpontban. A kérdést az önkormányzat azonnal lezárta, Eger nem a kicsinyes »kultúrcenzúra«, hanem a Kultúra Magyar Városa, ezt a címet Hiller István akkori szakminisztertől vette át Habis László polgármester 2010-ben."

p{color:white; background:#8c0e0f; font-size:11px}. Székhelyi Józsefet 2005-ben azt követően jelentették fel, hogy az SZDSZ az évi, március 19-ei országos kongresszusán pamfletjében Orbán Viktorral kapcsolatban úgy fogalmazott, "... mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni - mindenhová". Székhelyi beszéde ellen annak idején tüntetett a Fidesz helyi szervezete. A főigazgató akkor azt mondta az MTI-nek, nem lát okot arra, hogy lemondjon. Pamfletjében - tette hozzá - egy keserű értelmiségi panaszait fogalmazta meg arról, "hova torzult a rendszerváltás éveinek Fidesze". Hangsúlyozta, hogy beszédében nem ejtette ki Orbán Viktor nevét. Az MTI-hez akkor eljuttatott írásos szövegben az "Országos Vezér" kifejezés szerepelt. _(MTI)_

Mindenesetre az egri kulturális szféra egyre inkább hasonlít a Móricz-regénybeli Zsarátnok városának különböző ügyeihez. Nádasyt nem először éri támadás, ugyancsak az egriugyek.hu számolt be arról hogy Saárossy Kinga alpolgármester telefonon kérte számon az egyik ellenzéki képviselőt Facebook-bejegyzése okán, miért "tolja" a lakásszínházat működtető Nádasy Erika és Barta Dóra (a színház korábbi tánctagozat-vezetője) "szekerét". Egyébként a mai napig fennáll a Saárossy Kinga alpolgármester, és férje, a város által fenntartott színházat igazgató Blaskó Balázs közötti összeférhetetlenség. A január 1. óta fennálló kérdés annak ellenére sem szerepel az önkormányzat napirenden, hogy többszörösen összetett, ugyanis a házaspár gyermekei is a színház művészeti dolgozói, szakmai végzettség nélkül, Saárossy pedig fellép a színház előadásaiban. Egyébként az intézmény nézőszáma erőteljesen csökken a korábbi évekhez képest.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr1008000791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása