7óra7

Kaszás Attila-díj – Bemutatták a 2013-as jelölteket

Kaszás Attila-díj – Bemutatták a 2013-as jelölteket

2013. 07. 06. | 7óra7

Kaszás Attila-díj Immár hatodik alkalommal adják át a Kaszás Attila-díjat, amelyet 2008-ban alapított Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere és a MOZAIK Művészegyesület. A díj magyar nyelven játszó színészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja.

"Ez egy olyan díj, amelyet nem egy kuratórium, nem a politika vagy a hatalom oszt ki, hanem a szakma maga dönt róla" - mondta el Pokorni Zoltán az elismerés odaítéléséről tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón. Mint közölte: Borovics Tamás a Szegedi Nemzeti Színház, Nyári Oszkár a kaposvári Csiky Gergely Színház, Vass György pedig az Újszínház társulatának tagja.

Szűcs Gábor, a MOZAIK Művészegyesület elnöke felidézte, hogy az első két fordulóban a hazai és határon túli színházak művészei maguk közül választották ki a díjazottról döntő közönségszavazás három jelöltjét. Az érdeklődők mostantól a www.kaszasattiladij.hu honlapon, majd májustól sms-ben és telefonon is voksolhatnak; a díjat júniusban a Pécsi Országos Színházi találkozón adják át.

A jelöltek bemutatása után a MOM Kulturális Központban kiállítás is nyílt a 2007-ben elhunyt művészről. A tárlatot megnyitó Halász János kultúráért felelős államtitkár emlékeztetett: a kiállítás címe - Embernek lenni nem szerep - egyben a díj jelmondata is.

"Bár Kaszás Attila szakmájából és tehetségéből adódóan szinte mindig szerepet játszott (...), jósága a természetéből következett" - hangsúlyozta, hozzátéve: ezt igazolják a színművész életét felidéző képek és tárgyak is.

Kaszás Attila "személye sajnálatos halála óta kovászként hat, megmutatja, hogy milyen összetartó ereje van a művészetnek, hogy a tehetség ereje milyen messzire ható dolgokra képes. Kaszás Attila emlékének olyan ereje van, hogy a színésztársadalmat összefogásra, egyetértésre ösztönzi" - méltatta a színművészt Halász János.

A Nemzeti Színház, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Vígszínház, valamint a színésztársak, barátok fényképeiből, írásos visszaemlékezéseiből és tárgyi emlékekből összeállított kiállításnak április 30-ig a MOM Kulturális Központ, majd a XII. kerületi polgármesteri hivatal Folyosógalériája ad otthont.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr97998771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása