7óra7

Belpolitikai jelen és szókimondó indulat

Belpolitikai jelen és szókimondó indulat

Oktatási segédanyag a Makbetthez

2015. 11. 10. | 7óra7

„Azoknak a diákoknak, akik nem ijednek meg a szókimondó karikatúrától.”

A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház harmadik oktatási segédanyaga készült el. Immár Ionesco: Makbett című művének Alföldi Róbert rendezte előadásához is kínálnak ingyenes, az iskolai feldolgozást segítő, online elérhető füzetet.

A segédlet szerzője Hudáky Rita, a Magyartanárok Egyesületének tagja. A füzet az előadás elé és a produkció megtekintése utáni időszakra egyaránt kínál szempontokat, háttéranyagokat és konkrét feladatokat is, elsősorban a végzés éve előtt álló és végzős diákok és tanáruk munkáját segítve. Az anyag – ahogyan Ionesco darabja – erősen épít Shakespeare Macbeth című művére, illetve a két dráma párhuzamaira.

makbett_2_hasz.JPGMakbett - Fehér Balázs Benő, Fábián Szabolcs, Szatory Dávid, Orosz Ákos, Gelányi Bence (fotó: Mészáros Csaba)

„Ionesco 1972-es fekete bohózata a Shakespeare-tragédián alapul, de mind a történetvezetés, mind a szerkezet szintjén jelentős változtatásokkal él az eredeti műhöz képest. (…) A hatalom akarásáról, megszerzéséről és megtartásáról szóló adaptáció mostani, 2015-ös előadása már a felvezető, beharangozó plakátjával is erőteljes, üzenetértékű kapcsolatot teremtett a történelmi, belpolitikai jelennel, és a szókimondó indulat a megvalósult előadást is meghatározza. A primér hatások, karneváli kontrasztok és a provokatív humor kockázatos együttállásában nagyon sok múlik a színészi energiákon” – írja bevezetőjében Hudáky Rita.

A szerző hangsúlyozza: a hagyományos európai kultúra jelentős tabuit neveti szembe az előadás a (felszabadító) indulat által diktált tiszteletlenség jegyében, így a produkcióra olyan diákcsoportokat várnak, „akik be tudnak fogadni egy erőteljesre, sőt harsányra hangolt színházi nyelvet, és nem ijednek meg a szókimondó karikatúráktól.

mak_kis.JPGMakbett - Parti Nóra, Kerekes Éva (fotó: Mészáros Csaba)

A számos vitaszempontot, illetve a darab kérdéseit közös megbeszélés tárgyául ajánló segédanyagban található egyik izgalmas fejezet kifejezetten azt vizsgálja, hogy Shakespeare Macbethje hogyan viszonyult a korabeli „aktuálpolitikához”, hiszen a kutatók egy részének véleménye szerint a Macbeth – nem sokkal azután, hogy I. Jakab király Shakespeare társulatát saját társulataként ismerte el, és ennek megfelelő jövedelemben részesítette – valószínűleg udvari megrendelésre készült, és több szálon köthető személyesen a királyhoz.

A Makbett című előadást Orosz Ákos, Bányai Kelemen Barna, Hevér Gábor, Kerekes Éva, Parti Nóra, Fehér Balázs Benő, Szatory Dávid, Fábián Szabolcs, Krum Ádám, Bercsényi Péter és Gelányi Bence játssza, a produkció Átrium Film-Színház műsorán szerepel. Az előadásra diák- és pedagógusigazolvánnyal 10% kedvezménnyel váltható jegy az Átrium jegypénztárában vagy szervezésén (szervezes@atriumfilmszinhaz.hu).

A segédanyag a Kultúrbrigád honlapjáról tölthető le.

magyar.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr168067776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása