7óra7

Dollár Papáék százötvenedszer viszik Ibsent a nappalimba!

Dollár Papáék százötvenedszer viszik Ibsent a nappalimba!

2015. 10. 26. | 7óra7

Míg a független előadások gyakran a tízes széria eléréséért küzdenek, három, Kaposváron végzett fiatal első bemutatójukkal 5 év alatt eljutott a százötvenedikhez.

A Dollár Papa Gyermekei három színész formabontó kezdeményezése. Klasszikus, közismert szerzők műveivel dolgoznak, ám azokat inkább inspirációként használják: főleg a szövegek tartalmára, mélységeire és érvényességére koncentrálnak, miközben mai, élő nyelvezetű előadásokat hoznak létre.

Az Ibsent a nappalimba! című Hedda Gabler-adaptációt eddig 149 alkalommal játszották, többnyire magánlakásokon. A nézőket nem vonják be az előadásba, mégis eltűnik a színész és a befogadó közti határ: az összeszorítottság intimmé teszi a darabbeli házaspár és a múltból felbukkanó harmadik fél kusza estéjét. Október 31-én, a 150. előadás alkalmából, egy rendkívüli helyszínen, a megújuló B32 Galéria és Kultúrtér „nappalijában” vendégeskedik a társulat.

ibsen.JPGIbsent a nappalimba! - Tóth Máté, Ördög Tamás (fotó: Miklóska Zoltán / secret-areas.com)

Ördög Tamás alkotó, színész szavaival: Az egész színházi produkciót úgy találtuk ki, hogy bárhol előadható legyen. A darab bemutatója is egy magánlakásban volt évekkel ezelőtt, az egész a közelségre, az intimitásra épül. Most a B32 Galéria és Kultúrtér esetében egy nagyobb „nappalira” készülünk, vagyis ez a 150. jubileumi előadás sem lesz más, mint a többi, szeretnénk a produkció bensőségességét megőrizni.

A hely fontos, de nem meghatározó. A Hedda Gablerben annyi spontaneitás van, amennyi az adott új helyiségben. Vagyis a tér meghatározó, de nem befolyásolja száz százalékig az előadást. Az embereknek szükségük van a kicsit intimebb dolgokra, a személyes történetekre, a személyes érintettségre. És Ibsen ezt tudja – fejezi be Ördög Tamás a gondolatmenetet.

Ördög Tamás partnerei az előadásban Kiss-Végh Emőke és Tóth Máté.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr408023748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása