7óra7

E heti hetesünk

E heti hetesünk

2015. 07. 27. | 7óra7

*Hétfői ajánlat* (július 20.): *Bakfitty // Stúdió K Színház, k2 Színház: Régi Zsinagóga, Szeged

Hajnal Márton írja: Hol kezdődik az egyén felelőssége a hazája iránt? A kérdés különösen akkor érdekes, ha az egyén utálja a hazáját. Vagy még inkább akkor, ha emellett még a hazájának az uralkodója is éppenséggel… Romulus Augustulusnak, Róma utolsó császárának látszólag semmit sem kell tennie már azért, hogy kegyetlen és erőszakosan terjeszkedő birodalma megbukjon, pontosabban, vezetőként éppen a semmittevés az, amit a birodalom bukásához igen aktívan tennie kell. Ám ez nem is olyan könnyű, mint ahogy hinnénk: habár a kincstár az utolsó aranymorzsáig kimerült, a hadsereg totális megsemmisülést szenvedett, jönnek a barbárnak tartott germánok több százezer katonával, és eközben a császári udvar energiáit elvonja a hobbi tyúktenyésztés, mindig akad egy-egy lelkes hazafi, egy-egy mentőötlet vagy éppen egy lelkes nadrággyáros, aki cégbirodalma érdekében megtámogatná Rómát millióival.

7 pontos kritikánk itt olvasható

Bakfitty - Nagypál Gábor

*Keddi ajánlat* (július 21.): *Kohlhaas (Kleist nyomán) // Zsámbéki Színházi Bázis, Szkéné Színház: Régi Zsinagóga Szeged

"Élt valaha egy lókereskedő, név szerint Kohlhaas Mihály, a maga korában az egyik legderekabb, ugyanakkor legelvetemültebb ember. - Ez a rendkívüli férfiú, egészen harmincéves koráig, a jó állampolgár példaképének számíthatott volna. Volt neki az egyik faluban, amely még most is róla van elnevezve, egy majorsága, ahol nyugodtan megélhetett mesterségéből; a gyermeket, akivel megajándékozta hitvese, Isten félelmében szorgalomra és hűségre nevelte; szomszédai között nem akadt egy sem, aki ne élvezte volna jótéteményeit vagy igazságosságát; egyszóval, a világnak áldott emlékezetűként kellene őt számon tartania, ha egyik erényében a végletekig nem csapongott volna.
A jogérzék azonban rablóvá és gyilkossá tette őt."

Kohlhaas: Pető Kata, Nagy Zsolt, Bach Kata

*Szerdai ajánlat* (július 22.): *A csemegepultos naplója // Orlai Produkció, Kultkikötő: Kőszegi Várszínház Kőszeg

Soós András írja: Eltartott kisujjú entellektüel-énünk talán kevesli a darabból a nagyszabású, az egész történeten átívelő világmagyarázó, súlyos üzenetet, de el kell ismerni: a csemegepult ilyen finomságokat nem rejt. Rejt azonban mérhetetlen mennyiségű öblös röhögést, és felhőtlen, igényes, könnyed szórakozást.

9 pontos írásunk itt olvasható teljes terjedelemben.

A csemegepultos naplója - Ötvös András

*Csütörtöki ajánlat* (július 23.): *Kripli Mari // Kultkikötő - Balatonföldvár

Hajnal Márton írja: A kiválogatott és összeszerkesztett szövegek műfajilag és hangulatilag igen széles spektrumon mozognak, a leíró részleteket gyakran szakítják meg szerelmes áhítozások vagy mélabús gyerekdalok. Ami azonban közös, az az érzelmi telítettség és az objektivitás teljes hiánya. Lázár és rajta keresztül Jászai mindent mély érzelmekkel tölt meg, a társulatok mindennapjaitól a vacsorameghívásokig, mindenhez viszonyul valamiképpen, ami által a száz évvel ezelőtti események megdöbbentően jelenvalónak és elevennek tűnnek.

Itt a teljes szöveg.

Kripli Mari - Lázár Kati

*Pénteki premierajánlat* (július 24.): *Aranytó // Orlai Produkció, Szentendrei Teátrum

Norman Thayer nyugalmazott egyetemi tanár és felesége, Ethel fiatal koruk óta minden nyarat az Aranytónál töltenek. Morognak, ugratják, de ugyanúgy szeretik egymást, mint a kezdet kezdetén – vagyis kezdődik a boldog nyaralás. Az idei mégis más, mint az eddigiek: a régi hűséges bútorok és használati tárgyak mellett mást is rendbe kell tenniük maguk körül. Mert a lányuk nem véletlenül nem járt náluk már évek óta. És amikor megérkezik, meglepetés-vendéget is hoz magával…
A történetet korábban filmen Henry Fonda és Katherine Hepburn, magyar színpadon pedig Mensáros László és Tolnay Klári tette emlékezetessé.

Fordította: Zöldi Gergely
Játssza: Vári Éva, Benedek Miklós, Bertalan Ágnes, Vasvári Csaba, Bábel Vilmos/Szekeres Máté
Jelmez: Tordai Hajnal
Díszlet: Khell Zsolt
Rendező: Gálffi László

Bemutató: Július 24. péntek
További előadások: július 25. szombat, 30. csütörtök, 31. péntek, augusztus 1. szombat
(Esőnap: július 26. és augusztus 2.vasárnap)
Kezdés: 20:00 óra
Helyszín: Szentendre, Városháza udvara (Városház tér 1-3.)

Aranytó

*Szombati és vasárnapi ajánlat* (július 25. - 26.): *Black Comedy // Centrál Színház, A XVI. Keszthelyi Nyári Játékok programjaként.

Turbuly Lilla írja: A végére nem csak a berendezési tárgyak cserélődnek ki és törnek össze, de Brindsley és Carol szépen felépített tervei is. Jövőjüket legfeljebb sejthetjük, de abban biztosak lehetünk, hogy aki végignézi ezt a fénytelen komédiát, sokat fog nevetni, és felvillanyozódva jön ki az előadásról.

A teljes, 7 pontos kritikánk itt olvasható

Black Comedy - Liptai Claudia, Kovács Patrícia, Simon Kornél

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr447992505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása