7óra7

Tánc és színház a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Tánc és színház a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2015. 03. 15. | 7óra7

A Nederlands Dans Theatre (NDT) repertoárjába 1959-es alapítása óta hatszáznál is több produkció került be. Olyan neves koreográfusok dolgoztak a társulattal, mint Jiří Kylián, Hans van Manen, Sol León, Paul Lightfoot, Crystal Pite, Johan Inger, Alexander Ekman, Marco Goecke, Gabriela Carrizo, Hofesh Shechter, Sharon Eyal és Gai Behar. 1978-ban fiatal táncosokból jött létre az eredetileg De Springplank, azaz Ugródeszka névre keresztelt tagozata, amit a későbbiekben már csak NDT2 néven emlegettek. A tavaszi fesztiválon négy koreográfiát láthatunk tőlük, ebből hármat 2014-ben mutatott be az együttes. Előadásaik lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy kiváló művészekből álló társulat összjátékát megcsodálhassuk.

Frenák PálFrenák Pál Társulata a fesztiválra időzítette új darabjának ősbemutatóját. A BIRDIE a bennünk és körülöttünk emelt falakról, határainkról és korlátainkról és azok túllépéséről szól - legyenek ezek pszichológiai, történelmi, szociális vagy fizikai határok. Az előadáshoz William Wharton, amerikai író 1978-as Birdy című regénye, illetve Alan Parker e regényt feldolgozó, azonos című filmdrámája, valamint Raymond Depardon San Clemente című dokumentumfilmje szolgált inspirációul. Az előadás különlegességét fokozza, hogy a színpadon egy 3D-s grafikai tervezőprogramok világát idéző, hófehér, közel 2,5 méter magas elemekből, szabadon variálható, dinamikusan változó, grandiózus térrendszer szolgál majd díszletként – a technikát a világon először itt fogják alkalmazni.

Wayne McGregor napjaink ünnepelt koreográfusa, huszonéves korától koreografál. Több barokk opera koreográfiáját tervezte a londoni Királyi Opera számára, a Milanói Scalában pedig rendezett. Sokoldalúságát mutatja, hogy híres galériák vernisszázsaira és divatbemutatókra is készített már koreográfiát. Atomos című, lírai hangvételű produkciója a mozgás és az emberi test szépségét állítja előtérbe. A darab világkörüli turnéjának egyik állomása lesz Budapest.

A magyar néptánc iránt érdeklődőket egy legendás előadás felújításával várja a fesztivál: 1990 márciusában, Magyarország első szabad választásának napján mutatták be Novák Ferenc Magyar Menyegző című koreográfiáját. A tomboló sikert aratott produkciót 25 év elteltével, Ezüstlakodalom alcímmel a BTF egyik ünnepi eseményeként újítják fel.

Törékeny

Tíz éve fiatal kolozsvári táncosok hozták létre azt az M Stúdiót, amely most a Törékeny című, műfaji határokat feszegető előadásában teszi próbára a közönség határait. Az Erkel Színházban mutatják be Csajkovszkij első és máig legsikeresebb balettjét, A hattyúk tavát, amelyet öt év után láthat újra a közönség.

A költészet napját a Müpa 2012 óta nagy sikerrel futó, kortárs irodalmi sorozatának, a Literárium –nak extra kiadásával ünnepli a fesztivál: Karafiáth Orsolya, Térey János, Varró Dániel, Háy János, Garaczi László és Grecsó Krisztián köszöntik gálaesttel a jeles napot meglepetésvendégekkel és Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, illetve Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint kíséretével.

Nagy SándorA fővárosi színházakban is egymás érik a bemutatók. Alföldi Róbert rendezésében a világhírű musical, a Kabaré kel új életre bábszínészek segítségével. A fanyar, abszurd, rafinált angol humor nagymestere, P.G. Woodhouse Agyeldobás című darabját vette elő Szente Vajk, olyan színésztársakkal, mint Simon Kornél, Nagy Sándor, Magyar Attila és Szerednyey Béla. Axel Hacke darabjában – A medve, akit Vasárnapnak hívtak – egy kisfiú egyik reggel egy játékbolt polcán ébred Medveországban, ahol egy Vasárnap nevű medvebocs játéka lesz. A furcsa történetet a Kolibri Színház állítja színpadra. A Radnóti Színház Spam operettjében főhősünk, Anikó egy dollármilliókat ígérő kéretlen levél nyomába ered. A darab dalszövegeit Hajós András jegyzi, az előadás rendezője Rudolf Péter.

A fesztivál keretén belül másodszor rendezi meg a Nemzeti Színház a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). A nagyszabású színházi seregszemlén 13 ország társulatai mutatkoznak be, a franciák mellett a német, a dán, a spanyol, az olasz, a svájci, az osztrák, a lengyel, az ukrán, a román, a macedón és az orosz színházi élet meghatározó társulatai is jelen lesznek a MITEM-en, az eseménysorozat vendége lesz többek között Anatolij Vasziljev, Toni Servillo, Thomas Jolly, David Doiashvili, Viktor Rizsakov és Valerij Fokin is.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr617993127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása