7óra7

A magyar államiság tiszteletet parancsoló jelképe

A magyar államiság tiszteletet parancsoló jelképe

2015. 01. 23. | 7óra7

Kolti Helga elmondta, hogy 2015-ben a Versünnep Fesztivál megemlékezik a 225 éves magyar nyelvű színjátszásról, a 150 éves Színház és Filmművészeti Egyetemről, a 100 éve született Gáti József beszédtanárról, a 110 éve született József Attiláról, valamint a 115 éve született Márai Sándorról.

A mizantróp - Kolti Helga, Szinetár Dóra

A fesztivált vers- és prózamondás, illetve énekelt vers és versmegzenésítés kategóriában hirdették meg színművészek, zeneszerzők, énekes előadóművészek, valamint szakirányú közép- és felsőfokú intézmények hallgatóinak.

A jelentkezés határideje február 22. Az elődöntők márciusban, a döntő április 11-én a Nemzeti Színházban lesz.

A székesfehérvári Vörösmarty Színházban megrendezett magyar kultúra napi rendezvényen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta: nemzeti himnuszunk a magyar államiság tiszteletet parancsoló jelképe. Születésnapja méltó ünnepe a magyar kultúrának, amely a határokon innen és túl élő magyarság szellemi és anyagi javainak összessége - tette hozzá. Úgy vélte, az eleven nemzeti kultúra nem bezárkózás, elkülönülés, hanem kiteljesedés, elmélyülés.

Kodály Zoltánt idézve kiemelte: "értéktelen az a magyarság, amely nem európai, és számunkra értéktelen az európaiság, ha nem magyar is egyszersmind".

Az esemény keretében adta át Cser-Palkovics András polgármester a 2012-ben alapított Pro Cultura Albae Regiae díjat Major István zenésznek, zenetanárnak, aki 1968 óta tanít hangszeres zenét Székesfehérváron és évtizedek óta zenél, valamint vezeti a Hermann László Kamarazenekart.

Kapcsolódó

Raffai Ágnes nyerte a Versünnep Fesztivál döntőjét

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr847993523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása