7óra7

Toldi a Csokonai Nemzeti Színházban

Toldi a Csokonai Nemzeti Színházban

2015. 01. 17. | 7óra7

„Az volt a szándékunk, hogy “leporoljuk” a Toldit, és kortárs színház nyelven szólaltassuk meg, tegyük élővé a mai nézők számára – mondta Horváth Csaba rendező-koreográfus, a Forte Társulat vezetője egy interjúban. „Az igazi kihívást az jelentette, hogy hogyan tudunk egy klasszikus, veretes művet megszólaltatni a kortárs színház nyelvén.

A Forte Társulat Horváth Csaba által 2005-ben alapított formáció. A színészekből és táncosokból álló csapat testekkel, hangokkal, tánccal, zenével és szöveggel egy új homogén formanyelv létrehozásán kísérletezik. Az ily módon újrafogalmazott fizikai színházi műfaj megpróbál másképpen gondolkodni történetmesélésről, szituációról, jelenetezésről, színpadi időről, játéktérről, hatásdramaturgiáról – olvasható a színház közleményében.

Toldi

Horváth Csaba 1999 és 2006 között a Közép-Európa Táncszínház művészeti vezetője, 2006 és 2008 között a debreceni Csokonai Színház tánctagozatának vezetője, 2009 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező-fizikai színházi koreográfus osztály osztályfőnöke. Jelenleg a székesfehérvári Vörösmarty Színház tánctagozatának a vezetője.

Az előadásról írt kritikánk szerint: „Az előadás sodróan lendületes, izgalmas, végig leköti a nézők figyelmét. Emellett megmutatja, hogy Arany János 1846-os művének története és szövege egy kicsit sem poros. Eleven, érvényes és mai, úgy, ahogy van. Csak a módot kell megtalálni, ami által a mai ember is átélheti, mennyire izgalmas, összetett és szórakoztató a Toldi.” A teljes írás itt olvasható.

Az előadást januárban, februárban és márciusban több alkalommal láthatja a közönség a Debrecenben, a Víg Kamaraszínházban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr997993565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása