7óra7

Máté Gábor Lengyelországban rendezett

Máté Gábor Lengyelországban rendezett

2015. 01. 08. | 7óra7

A bemutató a lengyel nemzeti színjátszás 250 évfordulója alkalmából megrendezett Wojciech Bogusławski Év hivatalos eseménysorozatának ünnepélyes megnyitója is egyben, amelyen a lengyelországi színházi szakma jeles képviselőin kívül részt vesznek a darab magyar alkotói is: Spiró György drámaíró, Máté Gábor rendező, Cziegler Balázs díszlettervező és Füzér Anni jelmeztervező.

Az imposztor varsói ősbemutatójára 1987-ben került sor, 28 év óta ez a második színpadi megvalósulása Lengyelországban. A vendégrendezés a Teatr Dramatyczny és budapesti Katona József Színház között pár évvel ezelőtt kialakult művészi munkakapcsolat egyik újabb állomása.

A Tadeusz Słobodzianek lengyel drámaíró által vezetett varsói színház azután kérte fel Máté Gábor rendezőt Az imposztor színrevitelére, miután a Katona József Színházban megrendezte a lengyel szerző A mi osztályunk című drámáját, amely hazánkban 2012-ben elnyerte a legjobb előadás díját. Mi itt írtunk róla.

Az utóbbi években fellendültek a lengyel-magyar színházi kapcsolatok, 2012-ben Mundruczó Kornél Teatr Rozmaitościban rendezett Denevér című előadását tavaly Gombrowicz Operett -je követte Andrzej Bubień rendezésében a budapesti Nemzeti Színházban. Mundruczó rendezéséről írt kritikánkat itt olvashatja.

A mai magyar drámák lengyelországi sikereit követően pedig a kortárs lengyel darabok is egyre nagyobb hangsúllyal jelennek meg magyar színpadokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr967993645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása