7óra7

Új programok az Erkelben

Új programok az Erkelben

2014. 10. 23. | 7óra7

Fricsay100 Minifesztivál - plakát A Fricsay100 Minifesztivál vendégeként érkezik Magyarországra Edita Gruberova. Az énekesnő egyetlen alkalommal, a Lammermoori Lucia címszerepében lép színpadra az Erkel Színházban, október 27-én. A világszerte elismert énekesnő neve most a hazánkban méltatlanul ismeretlen, világhírű dirigensre, Fricsay Ferencre hívja fel a figyelmet a karmester születésének 100. évfordulóján. „Fricsay mint üstökös jelent meg a horizonton… nyilvánvalóan nem volt nála tehetségesebb dirigens” – mondta róla Yehudi Menuhin.

Fricsay Ferenc a világháború után került Budapestre, majd 1947-ben a Salzburgi Ünnepi Játékokon vált ismertté a nemzetközi zenei életben. 1949-től a berlini opera és a RIAS zenekar vezetője, 1952-től utazó karmester, 1956 és 1958 között a Bayerische Staatsoper főzeneigazgatója volt. Karrierjét tragikus betegség törte ketté.

Rengeteget tett két kedvenc magyar zeneszerzője, Bartók Béla és Kodály Zoltán életművének nemzetközi megismertetéséért is. Nemcsak saját zenekaraival játszotta kompozícióikat, hanem vendégszerepléseire is szinte kivétel nélkül magával vitte műveiket. A dirigens emlékére és tiszteletére rendezett Fricsay100 Minifesztivál legjelenősebb eseménye Edita Gruberová színre lépése a Donizetti-opera koncertszerű előadásában. A program előestéjén a Szent István Bazilikában csendül fel Fricsay C-dúr miséje.

A Magyar Nemzeti Balett november 15-től a Balett-bravúrokkal várja közönségét az Erkel Színházban. Az esten három koreográfia lesz látható. Robert North kizárólag férfiak számára alkotta meg a japán aikido és a brazil capoeira elemeit is ötvöző, de a görög harci játékokat is idéző koreográfiáját, a Trójai játékokat, melynek női változatát – Trójai játékok – amazonokkal – címmel Európában először Magyarországon láthatta a közönség szeptember 27-én, az Opera megnyitásának 130. évfordulója alkalmából rendezett gálán. Az Erkel Színház sorozatában a koreográfia most mindkét verzióban megtekinthető, három alkalommal férfi táncosok, háromszor pedig balerinák adják elő.

Trójai játékok - amazonokkal

A balettparódia mellett Harald Lander egyfelvonásos darabja, az Etűdök és Jiří Kylián Hat tánc című alkotása látható egymás után. Előbbi egy színpadra adaptált balettgyakorlat, melynek során a táncosok különböző nehézségű ugrásokat, forgásokat, a spicctechnika specialitásait és pas de deux-ket mutatnak be, míg utóbbi burleszkszerű jeleneteivel, komikus jelmezeivel és parókáival a humor felől közelíti a táncot. A Balett-bravúrok összesen hat alkalommal látható az Erkel Színház novemberi műsorán.

Ugyancsak az őszi kínálatban szerepel az Erkel Színház új Carmen-sorozata. Oberfrank Pál rendezése az évad első premierjeként a Margitszigeten mutatkozott be a nyáron. Az október 31-i első kőszínházi előadás után novemberben még kilenc alkalommal, két szereposztásban várja közönségét a produkció, mely Székely László díszlettervezőnek köszönhetően egy tükrös falakkal körülvett térben játszódik. Pilinyi Márta jelmeztervező mai ruhákba öltöztette a szereplőket, és Obrefrank Pál is a mába helyezte a cselekményt.

Carmen

„A Carmen története végletes, ám az opera archetípusai magukban hordozzák annak üzenetét, hogy amikor két ember összecsap, héjanász zajlik, a következménye pedig alig elviselhető fájdalom. Magunkra ismerhetünk általa” – mondja a rendező, aki kiemeli, hogy darab az Erkel Színházban most először magyar prózai részekkel kerül színre. A rövid összekötő szövegek magyarul hangzanak el, az énekelt részek pedig eredeti nyelven, franciául szólalnak meg. A címszerepben Gál Erika és Schöck Atala látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr307994249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása