7óra7

Zöld csónak - apró Írország a Bethlen téren

Zöld csónak - apró Írország a Bethlen téren

2014. 10. 09. | 7óra7

Az Apró Színház megalakulása óta különböző kultúrák értékeit kutatja, tanulmányozza. Az autentikus hagyományokat felelevenítő, egyedi formanyelv kialakítására törekvő előadásokat hoznak létre, különleges látványvilággal. Készült már előadásuk afrikai, lappföldi, kolumbiai kultúrából merített elemekre építkezve. A társulat vezetője, Tarján Veronika írja a mesék szövegkönyvét, melyek mindig a társulat rendezésében kerülnek a nézők elé. Egy-egy ilyen előadásból a gyerekek – és a felnőttek – megismerhetik az adott nép mesevilágát, zenéjét, népi motívumait, hangszereit.

„Tavaly jártam a fővárosban, az itt élő írek Szent Patrik Napi felvonulásán. Nagyon megragadott a hangulata. Beszélgettem az emberekkel, ismerkedtem a szokásokkal. Azóta kutatom a kelta mesevilágot, történelmet, ír zenéket hallgatok. Képzeletben utazom ” – mondta Tarján Veronika, az Apró Színház vezetője. „Minden bemutatónk előtt több hónapig, akár egy évig is tartó folyamat, amíg a társulat tagjaival közösen megismerkedünk azzal kultúrával, ami a következő produkció témáját adja. Lassan alakul ki az az általunk írt történet, ami mindig igyekszik kiemelni a magyar gyerekek számára is izgalmas és értékes elemeket az adott kultúrkörből. Célunk nem csupán a szórakoztatás, hanem az ismeretterjesztés is. Ez az Apró Színház fő missziója.”

A Zöld Csónak élőzenés előadás, ahogy az Apró Színház minden produkciójának kiemelt fontosságú eleme a zene, az adott kultúrát megidéző hangzásvilág. A mesét kísérő zenészek ír fúvós- és ütőhangszereken játszanak. A gyerekek megismerhetik a bodránt, az ír furulyát – de a hagyományos zeneszerszámok mellett a 21. századi technikát is bevonta a hangszerelésbe a kis zenekar: most először látható majd színházi előadásban egy modern digitális ütőhangszer, melyből számtalan különleges, tényleg mesebeli hangot tud előcsalogatni Mogyoró Kornél, a produkció zenei vezetője.

Az Apró Színház előadásait a Bethlen Téri Színházban láthatja a közönség már évek óta, így új, a kelta örökséget megidéző bemutatójuk is a VII. kerületi színházban kapott helyet. A Zöld Csónak egy olyan világba kalauzolja a közönséget, ahol a mesebeli lények köztünk élnek, harmóniában, de mégis küzdelemben egymással és a természettel.

Az előadást hárman játsszák: Bisztricsány Linda, Tarján Veronika és Üveges Anita.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr97994365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása