7óra7

Bors néni jubileumi kiállítás nyílt a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Bors néni jubileumi kiállítás nyílt a Bajor Gizi Színészmúzeumban

2014. 09. 15. | 7óra7

A jubileumi ünnepség résztvevőit Nánay István kritikus köszöntötte, aki úgy fogalmazott, bár léteznek újabb színházi adaptációi a mesének, de a legérvényesebbnek azt az előadást tartja, amely Molnár Piroska főszereplésével született meg a Kolibri Színházban.

Molnár Piroska

A jelenlévők nagy tapssal és közös énekléssel köszöntötték a Nemzet Színészét, aki arról számolt be, nem volt kérdés, hogy húsz évvel ezelőtt igent mond Novák János rendező felkérésére, és azóta is örömmel játssza a darabot. Mint mondja, gyerekeknek játszani komoly felelősség, hiszen ők kritikusabbak a hiteltelen játékkal szemben, azonnal “véget ér a varázslat”, ha felfedezik a szerep mögött a színészt, a színésznőt. A kérdésre, előfordult-e, hogy egy előadás során megrohamozták elmondta, gyakran előfordul az ilyesmi, megesik, hogy a közönség megszólítva érzi magát és megindul, amint elhangzik a szöveg, amelyben mindenkit a háztetőre invitál Bors néni.

Novák János felidézte, hogy a Bors néni végigkísérte a színház növekedésének történetét, mára szinte összeforrt a Kolibri nevével, így a darabon már a sokadik generáció nő föl. Egy rendhagyó Egyetemi Színpadi előadásról is szót ejtett, amikor ikerlányai háromévesen a közös futóbab-táncra a színpadra jöttek, a jelenet végén kétfelől a lábába kapaszkodtak, és nem akartak visszamenni a többiekkel együtt a nézőtérre. "Ennek az lett a vége, hogy fölborult a rend, a gyerek visszalopakodtak a színpadra, egészen addig, míg olyan sokan lettünk, hogy se függönyt ereszteni, se díszletet állítani nem lehetett már. Aki mikrofonhoz jutott énekelt, így ment le a Bors néni. Azt hittem ez a világvége, mire kipirult arccal, lelkes szülők szaladtak hozzám. Ilyen csodában még nem volt részünk! – mondták. Mindenkinek rettenetesen tetszett a dolog. Azóta magam is a legfelkavaróbbak közé sorolom ezt az előadást" - mesélte a rendező, aki a Talla Galla című dallal nyitotta meg a kiállítást, majd köszönetet mondott azoknak, akik az eddigiekben részt vettek a produkcióban. 

Az első Bors néni előadást a szerző, Nemes-Nagy Ágnes engedélyével az Egyetemi Színpad játszotta Dajka Margit, Kútvölgyi Erzsébet és Verebes István főszereplésével. A darabból televíziós felvétel született, Nemes Nagy Ágnes és házvezetőnője, a mesealak ihletője, Bors Józsefné megilletődve vették át virágcsokraikat az első forgatási napon. A rádióban ezután hangfelvétel készült, ami hanglemezen is megjelent. A produkció így vált országosan is ismertté és népszerűvé.

Novák János azóta országszerte, több alkalommal megrendezte a Bors nénit. Azok, akik ezeket az előadásokat látták, az autentikus változattal találkoztak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr67994595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása