7óra7

Évadzáró a Katonában – Minden eddiginél többen járnak a színházba

Évadzáró a Katonában – Minden eddiginél többen járnak a színházba

2014. 06. 13. | 7óra7

A júniusban záruló évadban mintegy 105 ezer néző látogatott el a Petőfi Sándor utcai színházba, ez 13 százalékos növekedést jelent az előző évadhoz képest, egyúttal a Katona történetének eddigi legmagasabb látogatószáma.

A színház közlése szerint az ezt megelőző évadban több mint 500 előadást tartottak, ez a szám az idei évadban meghaladta a 700-at.

Mint írják, a pénteki évadzáró ülésen Máté Gábor, a színház igazgatója elmondta: bár a közönség felől egyre jobban érzékelhető egyfajta nyomás a "könnyű" előadások irányába, és látható, hogy sok alkotó enged is ennek a nyomásnak, a Katonával nem állhatnak be ebbe a sorba.

Az igazgató arról beszélt, hogy a repertoár összeállításánál a művészi értékek mellett továbbra is a legfontosabb szempont, hogy az előadások valóban a mával, a jelenkor problémáival szembesítsék a közönséget. Egyfajta élő párbeszéd létrehozása a cél, olyan párbeszédé, amely ebben az évadban - például a KP kultúrpolitikai vitasorozattal, vagy az Illaberek című előadáshoz kapcsolódó beszélgetésekkel - túlmutatott a színpadi produkciókon. Ezek sikere is mutatja az igényt a közéleti diskurzusra - tette hozzá Máté Gábor.

Illaberek - Vajdai Vilmos, Jordán Adél, Czakó Klára

A színház életének fontos része a három éve működő ifjúsági program, amely erre az évadra szervesen beépült a színház napi munkájába, ezzel együtt évről-évre egyre több fiatalhoz jut el: a színházi nevelési program közvetlenül vagy közvetetten több mint négyezer diákot érintett az elmúlt tíz hónapban, valamint mintegy ötven budapesti és vidéki középiskolával került kapcsolatba.

Az évadzárón díjakat is átadtak: a társulat szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért megítélt PUKK-díjat Tóth Anita, az egész évados jelenlétért és közreműködésért járó Máthé Erzsi-díjat pedig Pálmai Anna kapta.

2014/2015-ös évad

Máté Gábor a színház őszi bemutatóiról szólva elmondta, hogy októberben a Kamra az M/S című produkcióval kezd, Peter Weiss darabját - amelynek bemutatója betegség miatt csúszott tavaszról őszre - Dömötör András rendezi. Ezzel párhuzamosan a nagyszínpadon Máté Gábor szintén kortárs darabot állít színpadra: A két Korea újraegyesítése (La réunification des deux Corées) című darabot Joël Pommerat író-rendező, a mai francia színház egyik legfontosabb szereplője jegyzi. A Katona produkciója magyarországi bemutató. Szintén októberben játsszák először a Sufniban Rainer Werner Fassbinder Petra von Kant keserű könnyei című művét, amely Székely Kriszta diplomarendezése lesz.

A színház az MTI kérdésére közölte: összesen kilenc bemutatót terveznek a jövő évadban. Ezek között szerepel Goethe Faustja, amelyet Schilling Árpád állít színpadra áprilisban, és szintén tavasszal osztálytermi színházi bemutatót is tartanak: a Tizenkét dühös ember alapján készül előadás Gigor Attila rendezésében a Kerekasztal Színházi Nevelési Központtal és Stúdió K-val közös produkcióként.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr1007995189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása