7óra7

Nová Dráma 2014 – Dramafesztivál Pozsonyban, Magyarország a díszvendég

Nová Dráma 2014 – Dramafesztivál Pozsonyban, Magyarország a díszvendég

2014. 04. 22. | 7óra7

Karpatský thriller - plakát Rendkívüli érdeklődés kíséri a Szlovák Drámafesztivál programjának meghirdetését. Európa és a világ különböző részeiről érkeznek színházi szakemberek, kritikusok, fesztiváligazgatók. Rangos eseménynek ígérkezik az a színházelméleti fórum, amely az Új dramaturgiák, új dramaturgok címet viselő nemzetközi konferencián, ahol meghívott szakemberekkel vitatja meg a dramaturgia mai helyét és helyzetét a kortárs színház egyre dinamikusabban változó világában. Ott lesz többek között Patrice Pavis Franciaországból, Max Ryynänen Finnországból, John Elsom az Egyesült Királyságból, Amelia Kraigher Szlovéniából, Viktor Minkov Oroszországból, Ana Tasić Szerbiából, Sanja Nikčević Horvátországból, Kamila Černá Csehországból, Thomas Irmer Németországból, Anna Grusková Szlovákiából és Németh Ákos Magyarországról.

A fesztiválon változatos program keretében mutatják be a kortárs szlovák színház legizgalmasabb alkotásait, szakmai különlegességeit. A szlovák színház egyre inkább a szociális érzékenységről, múltjának feldolgozásáról tanúskodik. A korrupció és klientizmus, az árnygazdaság a témája az eddig drámaíróként ismeretlen, de neves publicsta Eugen Gindl Kárpáti thriller (Karpatský thriller) dokumentumdarabjának, amelyet Roman Polák rendezett a Szlovák Nemzeti Színházban. A lengyel Agnieszka Olsten vitte színre a Kassai Állami Színházban Karol Horák A vér tanúsága (Svedectvo krvi), a kassaiak különös élettörténeteit feldolgozó tudományos-irodalmi trilógia első részét. Az előadás a normától és megszokottól eltérő nézőpontból feszegeti és értelmezi a vallási tolerancia témakörét, a nacionalista öntudatot. Szlovákia állambiztonsági múltjának egy ismeretlen, de mindenesetre széles körben nem tárgyalt esetéről Ľubo Burgr és Dušan Vicen szerzői színháza, a SkRAT. Egyre beljebb (Vnútro vnútra) című előadása szól, amely a Divadelná Nitra Paralel élettörténetek projektsorozatának részeként jött létre. A lévai Divadlo Pôtoňa Lekaszálatlan rétek országa (Krajina nepokosených lúk) című produkciót mutatja be, amely 14 alaprajzon definiálja a szlovákok hagyományait, büntetéseit és stigmáinkat Mikuláš Hoblina Šahanský erősen metaforikus és ironikus szövegén. Michaela Zakuťanská, hazája legfiatalabb drámaírói nemzedékének képviselője a Single radicals tragikomédiával lesz jelen a versenyprogramban, a nemrég alapított, Eperjesi Nemzeti Színház nevet viselő független társulatával. Darabja nemzedékéről, a pályakezdő fiatalok észvesztőjéről vall őszintén. Azokról a fiatalokról, akik, miközben újra fogalmazzák önmagukat, rájönnek, hogy az ideáloktól megfosztott radikális szinglikké válva nem képesek kapcsolatokat teremteni. A külföldi szerzők közül David Drábek, cseh drámaíró Szinkronúszók (Akvabely) című darabja lesz látható Rastislav Ballek rendezésében, Justine del Corte Kométáját Juraj Nvota rendezte, Elfriede Jelinek Rechnitz - Az öldöklő angyalát, a cseh David Jařab film- és színházi rendező előadását a Szlovák Nemzeti Színház mutatja be. A fesztivál szakmai zsűrije – Martin Bernátek (CZ), Ian Herbert (UK), Huszár Sylvia (HU), Romana Maliti (SK), Sanja Nikčević (HR) – értékeli a kortárs drámát bemutató szlovák előadásokat.

Rechnitz - Anjel skazy

A fesztivál magyar programjának kurátora, Huszár Sylvia, színházesztéta és kreatív producer, az OSZMI nemzetközi projektjeinek menedzsere szerint: "A kurátor feladata az, hogy elmondja, mi indokolta egy-egy előadás esetében, hogy bekerüljön a fesztivál programjába. A legelső döntés egyben meg is határozza a további választások irányát, a művek irányultságát, és óhatatlan generálja a válogatás további szempontjait is, hogy a végén a válogatás egységes rendszerré álljon össze. Ennek jegyében néztem végig a budapesti színházak programját, a tavalyi Kortárs Drámafesztivál ajánlatát, s nyertem átfogó képet az elmúlt év színházművészeti alkotásairól. A választás azokra a művekre esett, amelyek releváns társadalmi kérdéseket vetnek fel és járnak körül, és amelyek egyben számot tarthatnak a szlovák nézők érdeklődésére. Azt remélem, hogy vitára ösztönző, gondolat-és véleményütköztetésre alkalmas produkciók kerültek a programsorozatba. A fesztivál szervezőivel egyetértettünk abban, hogy végeredményben olyan tehetséges alkotók műveit válogattuk be, akik itthon és külföldön már bizonyítottak. Vannak persze olyan előadások is, amelyeket szerettünk volna bemutatni, azonban pénzügyi vagy egyeztetési okokból mégsem kerültek bele a programba. Ezekről külön beszámolókat készítünk majd."

Demencia - Monori Lili

Pozsonyban lesz látható a Proton Színház Demencia című előadása és vetítésre kerül Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - Frankenstein-terv című filmje is. Bemutatkozik a nemzetközi sikereket is magáénak tudó, a társadalmi folyamatokat feldolgozó PanoDráma dokumentumszínház. A PanoDráma egyik központi témájához, a cigánygyilkosságokhoz kapcsolódik Fliegauf Benedek felkavaró, egy cigánygyilkosságról szóló Csak a szél című filmje, amely a Szlovák Filmintézet és a Szlovák Filmklub Szövetség szervezésében Mundruczó Kornél filmjével együtt a pozsonyi Lumière művészmoziban lesz látható.

X&Y - Frenák Pál Lehmann poszt-dramatikus színház fogalma a tánc és táncszínház kontextusában is izgalmas távlatokat nyitott. Éppen ezért jelzés értékű, hogy egy drámafesztivál táncelőadással zárja a programját. Hiszen a 21. századi drámai előadás fogalma nem csak magán a szövegen, sokkal inkább szövetszerű struktúrákon nyugszik, ami pedig a kortárs táncművészetnek is jellegzetessége és sajátja. Frenák Pál x&y - battement de coeur című táncszínházi előadása kiemelkedő példája annak, hogy a mozgás, a zenei szerkezet, a fénydramaturgia és a tér miként alkot összetéveszthetetlenül egyedi színpadi nyelvet.

Tehát nem csak klasszikus színdarabot játszanak majd Pozsonyban a magyarok, sőt táncelőadás is műsorra került. Sokkal fontosabbá válik a téma, ami összeköti őket. A számos asszociációt - a függést, a függőséget, a kiszolgáltatottságot - felidéző képsorok, szövegdokumentumok. Különleges lehetőség adódik, hogy egy hét alatt képet kapjanak az érdeklődők a szlovák színház kevésbé ismert jelenéről, és képet mutathassunk a magyar színház kortárs törekvéseiről.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr597995789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása