7óra7

Kinek a parancsa kötelező érvényű? – Antigoné bemutató Salgótarjában

Kinek a parancsa kötelező érvényű? – Antigoné bemutató Salgótarjában

2014. 03. 09. | 7óra7

A középiskolai kötelező tananyagból ismert művet egy fiatal rendező, a helyi Bolyai János Gimnázium végzőse, Tarnóczi Jakab viszi színpadra, akinek ez az első ilyen feladata. A műben elhangzó dalokat Kojnok Dávid szerezte és hangszerelte.

Antigoné

"Théba, királyi palota. Antigoné és Iszméné a város ellen támadó, halott testvérbátyjuknak adnák meg a végtisztességet az új király, Kreón tilalma ellenére, ám az ősi törvény (a halottakat el kell temetni) mellett csak Antigoné mer kiállni. Kreón haragja lesújt a lányra, de a harag ez alkalommal is rossz tanácsadó, és újabb haragot szül…

Kinek a parancsa kötelező érvényű: az isteneké és a lelkiismereté, vagy egy új királyé? Hogyan őrizheti meg egy uralkodó tekintélyét országában, ha saját családjában is csak viszálykodást tud szítani? Elvakíthat-e a bosszúvágy valakit annyira, hogy mindent és mindenkit feláldozzon vélt, vagy valós igazáért?" - olvasható az előadás színlapján.

"Nem csak egy előadást kívánok létre hozni. Nagyon sok düh, ellenérzés és vágyakozás ömlik bele ebbe a munkába, ami felgyülemlett bennem. Ez az egész munkafolyamat saját magamnak egyféle próbatétel, és önkifejezés, de ha az, amit üzenni szeretnék az előadással akár csak egy nézőhöz is eljut, már akkor nagyon boldog leszek. Mert fontos, és riasztó dolgokról beszél Szophoklész az Antigonéval, a hatalomról, ami 2500 éve ugyanúgy működik. Egészen távoli, költői világgal közelíteni olyan témához, ami nap mint nap arcon csapja az embert. Ezt csinálom most. Ez érdekel a színházban" - írja Tarnóczi Jakab, a produkció rendezője.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr487996175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása