7óra7

Slam poetry, beszélgetés és különleges kísérlet az Örkényben

Slam poetry, beszélgetés és különleges kísérlet az Örkényben

2014. 02. 28. | 7óra7

*Slam poetry a Hamlet apropóján*

A slam poetry a színpadi költészet új műfaja. Bár idén ünnepli 30. születésnapját, Magyarországon csak az utóbbi néhány évben kezdett elterjedni és került a szélesebb közönség látóterébe. Sikerét egyaránt köszönheti a slam-estek friss hangulatának, a szövegek bravúrjainak és a könnyedségbe burkolt súlyos témák felhajtóerejének.

Március 21-én, pénteken este fél 11-től a Hamlet bemutatója kapcsán a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös ingyenes, tematikus slam poetry versenyt rendeznek a hazai mezőny ismert szereplőivel.

A programon fellép Závada Péter, Bock Balázs, Basch Péter, Pion István, Győrfi Kata, Csider István Zoltán, Kemény Zsófi, Simon Márton, és az Örkény Színház színésze Máthé Zsolt.

Az előadás ingyenes, de regisztrációs jegyek váltása kötelező.

*Nyelvi esetek*

Március 29-én, szombaton délután 4 órai kezdettel széljegyzet-beszélgetést tartanak a Hamlet című előadás kapcsán.

Milyen nehézségekbe ütközik a műfordító? A nyelv korcsosul vagy fejlődik? Miért változik a nyelv? Miért kell újrafordítani egy klasszikus művet? Kell? – Bíró Kriszta ezúttal Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordítóval és Nádori Lídia műfordítóval beszélget.

*Kísérlet a Pillantás a hídról előadáson*

Pillantás a hídról - Epres Attila, Csuja Imre Március 29-én, szombaton este 7 órától az Örkény Színházban, a Pillantás a hídról című előadáson különleges esemény részesei lehetnek nézőink. A színház egy pszichofiziológiai kísérletben vesz részt, melynek neve „Áramlat a színházban”.

Különböző eszközök (mobil EKG, EEG, kérdőívek) segítségével megmérik a színészi jelenlét hatását, intenzitásának változásait. A kísérlet Dr. Bárdos György és Simon Balázs színházi rendező közös kutatási területe.

Mit mérnek? – A szívverést, azt a változékonyságot, amellyel a színész szervezete az előadás folyamán a különböző helyzetekre reagál. A szívritmus-görbéken jól követhetően megjelenik, hogy mikor nyugodtabb, mikor feszültebb a színész – ezekből az adatokból következtetnek a kutatók az érzelmi állapotra. Ugyanekkor mérik a nézők reakcióit is, mikor és miként követik fiziológiailag a színpadon történteket, a művészek által létrehozott érzelmi szituációkat. A kutatók tulajdonképpen arra kíváncsiak, hogy a nézőtéren az agy értelmi vagy az érzelmi rendszere segítségével követjük, fogadjuk be a színpadi élményt, illetve e két fajta befogadási mód közül mikor melyik működik aktívabban.

Ehhez a kísérlethez várják nézők jelentkezését.

Az előadás 19 órakor kezdődik, a jelentkezőket 18 órára várják színházba, ahol kapnak egy karóra nagyságú műszert, amit az előadás közben viselniük kell. A műszert a mellkasra csatoljuk. Az előadás előtt és után pedig egy kérdőívet kell kitölteniük.

Aki jelentkezni szeretne: Váltsa meg színházjegyét az előadásra, majd küldjön egy e-mailt a vj@orkenyszinhaz.hu e-mail címre március 3-ig, melyben feltünteti, hogy hova szól a jegye (oldal, sor, szék), a nevét, telefonszámát és az e-mail címét.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr987996259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása