7óra7

Észt Intézet: Fókuszban a VAT Színház

Észt Intézet: Fókuszban a VAT Színház

2014. 02. 14. | 7óra7

A Teater NO99 és a Von Krahli Teater után idén a VAT Teater kerül terítékre. A vetítések előtt minden alkalommal Sirató Ildikó színház- és irodalomtörténész tart rövid bevezetőt.

VAT Színház A VAT Teater (VAT Színház) 1987 októberében alakult meg Tallinnban, mint Észtország első független színháza a Tallinni Tanárképző Főiskola Művészeti Karán, az 1983 óta tanult színházrendezői osztály Diákszínházának folytatásaként. A már 1984 óta előadásokkal gyerek- és diákközönség előtt szereplő együttes első vezetője Peeter Jalakas volt, 1993-tól Aare Toikka irányítja a színházat.

A VAT Teater műsorának alapját és gerincét máig a gyerekeknek és az ifjúsági korosztályoknak játszott, elsősorban észt művek alkotják, ám korántsem nevezhető a színház kimondottan és egyszerűen gyermek- és ifjúsági színháznak.

Magyarországon is többször jártak, illetve a Kolibri Színházzal koprodukcióban készült Help! című előadásuk a darabban érintett mindhárom országban (nálunk, Észt- és Finnországban is) színre került. A Help! Horváth Péter és Aare Toikka darabja 2011-ben egy európai ifjúsági színházi projekt keretében készült (Platform 11+), a Kolibri Színház két fiatal színésze, valamint a VAT Teaterben színre állított verzió két észt előadója „vegyes válogatottként” is játszotta a produkciót, ami egy magyar tinédzser lány és egy észt fiú téli finnországi tábori kalandját mutatja be.

A Pál utcai fiúk / Pál-tänava poisid

A Falk Miksa utcai intézetben február 18-án, kedden este fél 7-től A Pál utcai fiúk (Pál-tänava poisid) című előadás lesz látható felvételről, eredeti nyelven, angol felirattal.

Az előadás az azonos című magyar ifjúsági regény színpadi adaptációja. A VAT Teater által játszott verzió a négy legfontosabb karaktert mutatja be: a Hőst, a Vezért, az Árulót és a Győztest. A mű nem kíván hű lenni a Molnár Ferenc által leírt korhoz, ehelyett inkább a történet általános érvényű témáit hangsúlyozza.

A Pál utcai fiúk / Pál-tänava poisid Az eredeti regény messze a legismertebb magyar irodalmi mű Észtországban. Szinte mindenki olvasta, sőt a függetlenség újbóli kikiáltása óta az általános iskolai kötelező olvasmányok sorába tartozik. Az Aare Toikka színpadi adaptációjában és rendezésében készült előadás 2004-ben debütált a VAT Színházban, közel 15 évvel a Szovjetunió összeomlása után. Annak ellenére, hogy helyszíne – ahol a fiúk a grundért küzdenek – Budapest maradt, a darab egyúttal az észt függetlenségi harcot is felidézi.

Az észt társadalom újjászerveződése során sokakban felmerült a kérdés, hogy valóban abban az Észtországban élnek-e, mint amelyre évtizedeken át vágytak. Az észtek számára ezért ismerős lehet a Molnár-regény keserédes befejezése, A Pál utcai fiúk (Pál-tänava poisid) győzelem utáni kiábrándultsága és kétségei.

A felnőttek és gyerekek számára egyaránt izgalmas darab a VAT Színház világszerte legismertebb, legnépszerűbb előadása. A 2004-es észt premier óta számos nemzetközi színházi fesztiválon nyerte el a közönség tetszését, 2009-ben a budapesti Merlin Színházban ismerkedhettek meg vele a magyar nézők.

A helyek korlátozott száma miatt a részvételi szándékot előre kell jelezni a budapest@estinst.ee címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr107996373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása