7óra7

SzólóDuó 2014 – a rövid koreográfiák nyitott szakmai fóruma

SzólóDuó 2014 – a rövid koreográfiák nyitott szakmai fóruma

2013. 12. 28. | 7óra7

A magyar mozdulatművészet százéves hagyományának megőrzésével és megújításával, értékeinek közvetítésével foglalkozó Orkesztika Alapítvány 2014 januárjában tizenötödik alkalommal szervezi meg a SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivált. A fesztivál eddigi, 14 éve alatt több mint ezer táncos mutathatta meg magát. A SzólóDuó Fesztivál célja, hogy a szárnyait bontogató vagy épp a tapasztalt alkotó táncosokat bátorítsa, legújabb alkotásait megismertesse a nagyközönséggel. A fesztivált jelölőkörök előzték meg Németországban, Lengyelországban és Magyarországon.

MU Színház

A fesztivál ideje alatt a versenyprogramon kívül kísérőprogramok is megrendezésre kerülnek. Délelőttönként workshopok várják a profi és kezdő táncosokat a MOHA - Mozdulatművészek Házában, melyeket nemzetközileg elismert tánckoreográfusok tartanak. A fesztivál helyszínein minden este az Ork-Kota Platform 5.0 keretében egyperces táncfilmeket láthatnak a fesztiválra látogatók. A kísérőprogramok részét képezik azok a nyitott, szakmai beszélgetések is, melyeken az alkotók visszajelzést kaphatnak a szakma jeles képviselőitől és a közönségtől egyaránt.

h1. A SzólóDuó 2014 programja

január 9., csütörtök 20:00

Cicei Klári: *Volt_van / (In the) past, now* Philipp van der Heljden, Lisa Rykena (GE): *Mielőtt folytatjuk, kérlek drágám, kapcsold le a villanyt / Before we continue please turn off the light darling* Kiss Tamás, Bogáti Fanni, Lázár Evelin: *Prototípus / Prototype* Angela Rabaglio (CH): *Wind up birds and polaroids* Károly Tóth: *A lehetőségek útjai / Ways of possibilities* Marta Pańka, Joanna Miś-Fudali (PL): *Suttogás / Whispering* Ulbert Andrea, Sovák Anna: *Két csepp / Two drops* Aleksandra Holesz (PL): *Proformer* Szamosi Judit, Pethő Kincső, Rusu Andor: *Mi ketten vagyunk / The two of us*

január 10., péntek 20:00

Rocco Vermijs (ES): *Itt, most / Here now* Podmaniczky Dorottya, Pálfi Gabriella: *Ébredés / Awakening* Maciej Kuźmiński (PL): *Ismételd utánam / Repeat after me* Lőrincz Krisztina Mariann, Váradi Tamás Imre: *Paradox* Csizmadia Tamás: *Közötte / In between* Eline van Ark (NL), Barbara Ebner (D): *RADAR* Barbara Földei (AT): *Árokban / at Ditch`* Balogh András Zsolt, Pogonyi Petra, Gál Nikolett Kitti: *Kicsi vagyok, székre állok / I`m small,so im gonna stand up on the chair* Irène Borguet-Kalbusch, Anaïs van Eycken (B): *Morajlás / Murmur* Aleksandra Bożek-Muszyńska (PL): *I know №.Thing*

január 11., szombat 20:00

*Fellépnek*: Kulcsár Noémi, Pataky Klári, Újvári Milán, Anna Piotrowska, valamint a fesztivál alapítói és szervezői, Fenyves Márk és Pálosi István meglepetés-előadással készül a 15. fesztivál alkalmából. 

január 12., vasárnap 20:00 – Gálaest

A gálaesten fellépnek a győztesek, valamint a Duna Táncműhely A csend szigetei című produkciójával.

A hallgatagság nem azonos a mozdulatlansággal, mint ahogy a jelentéstelenséggel sem. A tánc eredendő kapcsolata a csenddel annyit jelent, hogy nonverbális műfaj: ugyanúgy, ahogy a képzőművészet és a zene. A kimondhatatlant mesélik el, ott szólalnak meg, ahol a verbális nyelvek szükségképpen elhallgatnak. A tánc, a maga érzéki közvetlenségével egy nyelv előtti világra utalt; még akkor is, ha a színpad jelentésekkel telített világában mutatkozik meg előttünk. A csend szigetei két szólóra épülő előadás, két olyan előadó tolmácsolásában, akik az első pillanattól kezdve meghatározzák a Duna Táncműhely művészi működésének arculatát, útkereséseinek irányát. A két táncos szólójában (egy női és egy férfi táncban) a társulatra jellemző színpadi nyelvezet sűrített esszenciaként jelenhet meg, ugyanakkor új utakat mutathat az elkövetkező előadások művészi kísérletezéséhez – olvasható a produkció színlapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr167996755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása