7óra7

Thai összművészeti kurzussal búcsúzik az Artus

Thai összművészeti kurzussal búcsúzik az Artus

2013. 07. 09. | 7óra7

Ma itt moradok A Kompánia Színházi Társulat és az Artus Stúdió háromnapos thai tradícionális mozgástréninget szervez a Moradokmai társulat színészeinek vezetésével. A kurzus során a résztvevők megismerkedhetnek Hátsó-India mitológiájával, különböző színpadi karakter-típusaival (majom, démon, Ráma, Szíta), a thai tradíció stilizált mozgás és gesztusrendszerével, dallamos emelthangú beszédstílusával, különleges hangszereivel.

A társulat művészeti vezetője Janaprakal Chandruang, akinek nagyapja a híres Lung Pradit Phairao, a ranad hangszer mesteri zenésze, útja a 19. század végi vidéki Sziámból vezetett egészen VI. Rama király udvarába. Janaprakal legismertebb tanítványa Pichet Klunchun, a klasszikus khon tánc legújítóbb szellemiségű művelője, akit nemrég láthattunk a Trafóban Jerome Bel produkciójában.

A thai színpadi összművészet nem különélő formák megtervezett, szándékos kombinációja, hanem eredendően komplex művészet, s mint ilyen, az ázsiai népek művészetének történetében spontán egységben bontakozott ki a mítoszok hasonlóképpen összetett világából.

A tréningre 2012. május 29. és 31. között naponta 16 és 19 óra között kerül sor az Artus Stúdióban. A részvételi díj: 3000 Ft / alkalom vagy 7000 Ft / teljes tréning. Jelentkezés és további információ: (+36) 20 3304834, kompaniaszinhaz@gmail.com

***

Ma itt moradok - Bezárás előtti utolsó akció az Artus Stúdióban

Az Artus, a Moradokmai Színházi Társulat és a Kompánia Színházi Társulat közös előadása Ma itt moradok (Kérész Művek XXIV.) címmel, a Kérész Művek sorozat XXIV. előadásaként június 2-án, szombaton este 8 órától látható az Artus Stúdióban.

Az Artus társulat Kérész Művek című performansz-kocsma sorozata havonta látható önálló estjei kötetlen, de izgalmas lehetőségek a találkozásra. Miközben a nézők és művészek egy asztalnál beszélgethetnek, folyamatosan vizuális, zenei és színházi akciók szakítják meg, és gazdagítják az estét. Minden alkalommal egy új előadás születik, melyet a résztvevők egyetlen intenzív nap alatt hoznak létre.

A tradicionális és a kortárs művészet dialógusba lép egymással

A Kérész Művek júniusi epizódjában a thaiföldi Moradokmai Színházi Társulat, az Artus és a Kompánia Színházi Társulat alkotói közösen rendezik be kocsma-színházukat.

A thaiföldi társulat művészeti vezetője Janaprakal Chandruang. Legismertebb tanítványa Pichet Klunchun, a klasszikus khon tánc legújítóbb szellemiségű művelője, akit nemrég láthattak az érdeklődők a Trafóban Jerome Bel produkciójában.

Janaprakal az előadást megelőző héten egy háromnapos thai tradicionális mozgástréninget tart az Artus Stúdióban. A kohn - thai színpadi összművészet (tánc-zene-dráma) - nem különélő formák megtervezett, szándékos kombinációja, hanem eredendően komplex művészet, s mint ilyen, az ázsiai népek művészetének történetében spontán egységben bontakozott ki a mítoszok hasonlóképpen összetett világából.

Ezen a sűrű napon a tréning tapasztalatai előre nem meghatározott módon hatással lesznek, beépülnek a kortárs összművészeti eseménybe – a Kérész Művek estjébe.

Ma itt moradok

Bezárás előtti utolsó akció az Artus Stúdióban

A kulturális, műfaji határokat felszabadító közös(ségi) est az Artus számára méltó évadzáró esemény kíván lenni. Búcsú az elmúlt alkotói évtől, ami egyben – a hazai támogatási rendszer bizonytalanságaiból következően – a gyárkapuk ideiglenes bezárását is jelenti. Az őszi folytatás lehetőségei ismeretlenek.

Alkotó-előadók: az Artus, a Kompánia Színházi Társulat tagjai és a Moradokmai Színházi Társulat művészei: Artus: Boross Martin, Debreczeni Márton, Ferencz Krisztina, Fischer Balázs, Goda Gábor, Gold Bea, Kocsis Gábor, Nagy Csilla, Téri Gáspár, Tucker András, Virág Melinda, Kompánia: Hantos Násfa, Heppes Miklós, Lukács László, Lukács Mihály, Mayer Zita, Mózes Zoltán, Szalay Henrietta, Moradokmai: Atit Changtong, Kanjana Karnbua, Janaprakal Chandruang, Jirach Eaimsa-ard, Pobchan Leelasartsuntorn, Pornphan Eaimsa-ard, Punnipa Meejun, Thawirak Wongwai, Woraphot Bangchongruchakun. Művészeti vezetők: Goda Gábor, Lukács László, Janaprakal Chandruang.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr358000563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása