7óra7

Merlin avagy Isten, Haza, Család – Az utópiák kialakulása és bukása

Merlin avagy Isten, Haza, Család – Az utópiák kialakulása és bukása

2013. 07. 06. | 7óra7

A produkció Tankred Dorst Merlin, avagy a puszta ország című drámája, Kertész Imre fordítása alapján készült. A német író művében eredeti módon dolgozta fel az Artúr-mondakört és a kerekasztal lovagjainak történetét, mulatságos, de mégis elgondolkodtató "történelmi show"-t írva Európa múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Merlin avagy isten, haza, család - Vajda Milán, Szandtner Anna

Mint Polgár Csaba, a mű rendezője korábban az MTI-nek elmondta, a darabban a szerző sajátos humorával, az idősíkok keverésével új legenda születik, amely saját világot teremt. Ritkán játszott műről van szó, amelynek saját olvasatát készítették el - tette hozzá.

Polgár Csaba a színház honlapján található háttéranyagban felidézi, hogy nagyon érdekelte a történet fő vonala, az utópiák kialakulása és bukása. Hogy egy ígéretesnek induló eszme hogyan rohad szét. "Szerintem erről nekünk, színháziaknak is sok mondanivalónk van, és az országban élő embereknek is rengeteg ilyen tapasztalatuk van. Vegyük az elmúlt húsz évünket: mindenki nagy várakozásokkal ugrott neki a demokráciának, és nézzük meg, mi lett belőle" - mondja. Ehhez kapcsolódik az előadás másik fontos problémája, a generációk közötti konfliktus is: hogy a hatalmon lévők képtelenek észrevenni, hogy eljárt felettük az idő, és nem hagyják lélegzethez jutni a fiatalokat - véli a rendező.

Az új címről szólva elmondta: fontos volt, hogy ismerősen csengjen, és "ne egy kelta legenda jusson eszünkbe, ahol majd egy varázsló kardokat döfköd valami kőbe. Hanem már itt derengjen valami, hogy ez rólunk szól, velünk történik. Az Isten, Haza, Család olyan fogalmak, amelyeket sokszor hallottunk, amelyeket elkoptattak az elmúlt években" - hangsúlyozza a rendező.

Merlin avagy isten, haza, család - Gyabronka József, Herczeg Tamás, Baksa Imre

A produkcióban - amelynek előbemutatóját a nyáron tartották - Baksa Imre, Bánki Gergely, Barabás Richárd, Bíró Kriszta, Friedenthal Zoltán, Gyabronka József, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Máthé Zsolt, Roszik Hella, Szandtner Anna, Szilágyi Katalin, Takács Nóra Diána, Terhes Sándor és Vajda Milán játszik, a látvány Izsák Lili munkája, a zenei vezető Matkó Tamás. A szövegkönyvet Gáspár Ildikó és Bánki Gergely készítette.

>>> Merlin avagy isten, haza, család - színlap, időpontok, jegyvásárlás >>> Az Örkény Színház műsora

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr467999729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása