7óra7

Bolsoj-ügy – Ciszkaridze két megrovásából egyet érvénytelenített a bíróság

Bolsoj-ügy – Ciszkaridze két megrovásából egyet érvénytelenített a bíróság

2013. 07. 06. | 7óra7

Nagyszínház, Moszkva A szókimondásáról ismert, a világhírű teátrum vezetését nyíltan bíráló balettművész azért fordult a bírósához, hogy a Bolsoj igazgatósága vonja vissza azt a két megrovást, amelyet a balett-társulat művészeti igazgatója, Szergej Filin elleni savas támadás nyomán tett sajtónyilatkozatai miatt kapott.

A moszkvai kerületi bíróság jogosnak tartotta a Ciszkaridzére február 20-án kirótt munkahelyi büntetést, de a február 5-én kiszabott megrovást érvénytelenítette. Utóbbit azután kapta a Bolsoj neves táncosa, hogy a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak elmondta: nincs köze Szergej Filin megtámadásához.

A színház képviselője elégedett volt a bíróság döntésével, míg a táncos kijelentette, hogy fellebbezni fog, mivel mindkét megrovást igazságtalannak tartja.

A balett-táncos szerint a színház vezetése el akarja távolítani őt a világhírű teátrumból, Oroszország egyik legjelentősebb kulturális intézményétől.

A Kommerszant FM orosz rádió munkatársának tudósítása szerint Ciszkaridze meglehetősen idegesen viselkedett a tárgyaláson. Akkor is kommentálta a történteket, amikor nem őt illette a szó.

A grúz származású táncos évek óta bírálja a világhírű moszkvai Nagyszínház vezetését. 2011 novemberében nagy sajtóvisszhangot kapott az a nyilatkozata is, amelyben a nagy múltú színház évekig húzódó felújításával kapcsolatos komoly kifogásairól beszélt.

Ciszkaridze régóta nem titkolja azt sem, hogy a jelenlegi vezérigazgató, Anatolij Ikszanov helyét szeretné elfoglalni. Tavaly az orosz kulturális élet több tekintélyes képviselője, közöttük Oleg Tabakov, a Moszkvai Művész Színház (MHAT) művészeti vezetője is támogatta a Bolsoj vezető táncosának kinevezését a teátrum élére.

Anatolij Ikszanov, a Nagyszínház igazgatója ugyanakkor februárban azt mondta, hogy a Szergej Filin elleni támadás "logikus következménye volt a főleg Ciszkaridze által teremtett ármánykodásnak"; majd sárdobálással is megvádolta a grúz születésű táncost, aki 1992 óta van a színháznál és többször összecsapott annak vezetésével.

Kapcsolódó:

>>> Beismerte a Bolsoj művészeti igazgatója elleni támadást a színház egy ünnepelt szólótáncosa

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr497998741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása