7óra7

Athéni Timonnal nyitja az évadot a KoMa

Athéni Timonnal nyitja az évadot a KoMa

2013. 07. 06. | 7óra7

Jurányi Inkubátorház A társulat továbbra is dolgozhat a KoMa Bázison, ám amíg felújítják az iskolaépület másik szárnyát, a Jurányi Inkubátorházban próbálnak és mutatják be idei első előadásukat, Shakespeare Athéni Timon című művét. A színház MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta, hogy még keresik a fenntartáshoz szükséges forrásokat, de az eddig rendelkezésre álló összegből megvalósítják, amit lehetséges.

A KoMa társulata vendégszínészekkel és meghívott alkotókkal Shakespeare ritkán játszott drámájával, az Athéni Timonnal foglalkozik. "A csapatnak egész évadot végigkísérő terve van ezzel a színművel, amelynek egyik vezérfonala a demokrácia. A Magyarországon is működő politikai, társadalmi, jogi rendszert szeretnénk górcső alá venni, és ennek kapcsán kérdéseket feltenni" - áll a közleményben.

Ebbe a kérdésfeltevés-sorozatba szeretnék intenzíven bevonni a XV. kerületi gimnazistákat is. Mint írták, ahhoz, hogy egész évadon át életben tudják tartani a témát, szakembereket is meghívnak. Elsőként Cságoly Kristóf, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai Gyakorló Gimnáziumának tanára volt az egyik próba vendége, ahol a demokrácia kialakulásáról tartott előadást, és beszélgetett az alkotókkal.

A próbán szóba került az angolszász típusú rendszerek kialakulása, az európai és magyar középkori királyságok és császárságok, az ezt követő monarchiák története, a királyok, az egyházak, a nemesek, parasztok és polgárok mindenkori küzdelmei a hatalomért. Érintették a 19. században kialakuló pártok, a mai rendszereket alapvetően meghatározó formai egység kérdéskörét, és a 20. század demokráciáit és diktatúráit.

"Az előadás alkotói felvetik, milyen felelősséggel tartoznak saját maguknak és egymásnak, változott-e ez a kapcsolat az akkori athéni és a mai magyarországi társadalomhoz képest, vannak-e egyáltalán felelősségeink vagy csak jogaink, van-e hatása, ha felelősségteljesek vagyunk, jogos-e elvárni, hogy felelős legyen értünk a közösség, ha mi azok vagyunk felé" - fejtette ki a kommüniké.

Shakespeare Athéni Timon című darabjában a rendező-címszereplő Zrinyi Gál Vince mellett Horváth Illés, Herczeg Tamás, Viczei Zsolt, Jaskó Bálint, Mohai Tamás és Mervel Miklós játszik.

>>> Athéni Timon - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr537999983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása