7óra7

A szatmári folklórt eleveníti fel – két gyerekelőadás Szatmárnémetiben

A szatmári folklórt eleveníti fel – két gyerekelőadás Szatmárnémetiben

2013. 07. 06. | 7óra7

Szatmárnémeti Északi Színház A Ludas Matyi Szatmárban című előadás Móricz Zsigmond színművének átdolgozása, amelyet Bessenyei István készített el, és ő is állított színpadra.

Bessenyei az MTI-nek elmondta: tizenkét évvel ezelőtt Csíkszeredában is megrendezte a darabot, amelynek az volt a címe, hogy Ludas Matyi Csíkországban. A két rendezés között az a különbség, hogy az akkori előadás a csíki székely néphagyományokba ágyazta a történetet, míg a mostani a szatmári folklórt eleveníti fel. Így a legújabb változatban komoly szerepet kap a szatmári néphagyomány, a helyi zene és néptánc, de szervesen beépül a történetbe a szatmári népi hiedelmek világa és a tájegység sajátos nyelvezete is.

Az előadás létrehozásában közreműködött Fejér Kálmán népzenei szakértő, aki segítette a rendezőt abban, hogy megfelelő zenei anyagot válasszon az előadáshoz.

A színház gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlja a produkciót, és kedvezményt adnak azoknak szülőknek és gyerekeknek, akik együtt, családi programként tekintik meg az előadást - mondta Bessenyei István.

A Ludas Matyi Szatmárban kerettörténetét egy Erdély-szerte ismert népi hagyomány, a bábuégetés adja. Egy falusi közösségben indul az előadás cselekménye, ahol a gonoszt megtestesítő bábut hordozzák körül, hogy az újévi szokásoknak megfelelően, szimbolikusan megsemmisítsék. A Ludas Matyi-történetet egy hirtelen kirobbanó konfliktus idézi fel, amelyben testet ölt a jó és rossz erőit képviselő Ludas Matyi és Döbrögi alakja. A premiert pénteken tartják.

A Harag György Társulat február 8-án a Majolenka hercegkisasszony című bábelőadást is bemutatja, amelynek rendezője Szilágyi Regina, az intézmény bábtagozatának vezetője.

>>> Ludas Matyi Szatmárban - színlap, szereposztás, időpontok >>> Majolenka hercegkisasszony - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr607999185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása