7óra7

Premier7

Premier7

2017. február 20. – 26.

2017. 02. 15. | 7óra7

Premierajánlónkban nemcsak mi beszélünk a bemutatókról, de alkotókat is megszólaltatunk.

premier7_logo.PNG

Sömmi / k2 Színház, Jurányi Ház / február 23. 20 óra

A k2 Színház épp megosztotta erőit: szerzői-rendezői párosa, Benkó Bence és Fábián Péter a Miskolci Nemzeti Színházban hozták létre az Elza, vagy a világvége bemutatóját, miközben a színészek Hegymegi Mátéval dolgoztak a Sömmin. A darab Cserna-Szabó András 2015-ös regényéből készült átirat, a mű eredeti nyelvezetét használva mutatja be Rózsa Sándort és a betyárvilágot a XIX. században, véráztatta helyzetektől nem mentesen.

sommi2.jpgBoros Anna és Borsányi Dániel a Sömmi próbáján (fotó: k2 Színház)

Hegymegi Máté rendező szerint a regény központja az a „sömmi”, ami körülveszi a szereplőket. Ezt a semmit nem díszletekkel töltik be, hanem a színészek mozgásával, helyenként olyan hatást keltve, mintha a képregény és a mozgókép, videoklip találkozna. Mindezt vetítés nélkül, csak a színészek játékával megteremtve, élőzenével, amit ők hoznak létre, ezzel is a darab jelen idejűségét hangsúlyozva. Mintha ma, most, itt, velünk történne.

A Sömmi szerepeit Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Erdélyi Adrienn, Horváth Szabolcs, Mészáros Martin, Piti Emőke, Viktor Balázs játsszák, az előadás február 23-án és 24-én, majd március 24-én szerepel műsoron.

Vineta Köztársaság / szombathelyi Weöres Sándor Színház / február 24. 19 óra

Az ötvenéves berlini író, Moritz Rinke színdarabjában vezető szakemberek elit csapata költözik egy elhagyatott villába. Építész, építőmérnök, tengerészkapitány, politikus és projektmenedzser tagja a szupergruppnak, amelynek titkos küldetése szerint egy ötven négyzetkilométeres területre meg kell terveznie és felépítenie egy új, tökéletes világot:  a Vineta köztársaságot. A lázas munka során elszabadul a pokol…

albertizsofi_allo.jpgA Perczel Enikő fordította és Réthly Attila rendezte darab egyik szerepére Alberti Zsófi készül, őt kérdeztük meg, hogy kicsoda Nina Seiler, akit játszik. – A titkos tervezőcsoport egyik fontos tagja Robert Leonhard (Trokán Péter), és Nina az asszisztense. Nina a hétköznapi teendőkben segíti a férfiakat, és eközben – a világtól elzárva, egyedüli nőként – komoly hatással is van rájuk.

Meg nem álltuk, hogy megkérdezzük Alberti Zsófit, mi van a próbafotón látható befőttesüvegekben? – Az üvegekben széna van.  Ami nem pusztán szárított növény, a széna mezei virágok és téli gyümölcsök elegye. Többet talán nem is szabad elárulnom, hiszen titkos a projekt. Egy szokatlan, furcsa világot mutatunk be, szerintem izgalmas előadás lehet belőle...

A Vineta Köztársaság szerepeit az említetteken kívül Orosz Róbert, Mertz Tibor, Bajomi Nagy György, Horváth Ákos, Szabó Tibor, Balogh János, Vlahovics Edit, Bálint Éva és Kiss Mari játsszák. Februárban 25-én és 28-án lesz műsoron a darab, márciusban pedig tizenhatszor látható.

A Gézagyerek / Pinceszínház / február 25. 19 óra

A Gézagyerekkel Háy János megteremtett egy műfajt magának: az úgynevezett istendrámát. Az ilyen jellegű,  novellából színpadra írt műveinek sorában ez volt az első, és még három követte. A Gézagyerek ősbemutatóját 2001-ben Debrecenben tartották, Pinczés István rendezésében. Azóta több vidéki és határon túli magyar színházban színre vitték, de Budapesten most kerül először közönség elé a falusi közegben játszódó színdarab, amelynek egy autista fiú a főszereplője.

a_gezagyerek.jpgKaszás Gergő, Takács Géza és Tóth Zoltán

A Pinceszínház premierje olyan vállalkozás, aminek már a színlapja is elég ahhoz, hogy az ember izgatottan és reményteljesen jegyet váltson az előadásra. Soós Péter rendező a fővárosi színészi kínálat javából szemezgette ki azokat, akik a lehető legígéretesebbek tűnnek. A címszerepet a Magyar Színház tehetséges „fiú-karakter” színésze, Takács Géza formálja meg. Édesanyja szerepére a Vígszínházból érkezik a nagyszerű Börcsök Enikő. Meglepő lenne, ha bármely más kortárs színésznőnk nála hitelesebben és érvényesebben tudná megszólaltatni ezt az asszonyt a színpadon.

A Gézagyerek – amelynek további fontos szerepeit, Herda Pityut és Banda Lajost Kaszás Gergő és Tóth Zoltán játsszák – a premier után március 3-án és 21-én szerepel a Pinceszínház műsorán.

Pinokkió / győri Vaskakas Bábszínház, Bartók terem / február 26. 11 óra, 15 óra

A klasszikus mese Somogyi Tamás rendezésében, Szabó Ottó díszlet-, jelmez- és bábtervei megvalósulával kerül színre Győrben. A híres fabábút egy magas, vékony, végzős színésznő, Markó-Valentyik Anna formálja meg. Tőle érdeklődtünk a készülő produkcióról. – Pinokkió egy gyerekkorú fabábu, aki csak egy dologra vágyik, hogy igazi lehessen. Ember. Még akkor is, ha bántják azok, akik közé tartozni szeretne, mert egy dolgot biztosan tud: jó embernek, emberségesnek lenni a világon a legnagyobb dolog.

pinokkioproba3.jpgKocsis Rozi, Vitányi-Juhász István és Markó-Valentyik Anna a Pinokkió próbáján (fotó: Vaskakas Bábszínház)

A színpadon az átváltozás csodájáig tart a történet – mondja Markó-Valentyik Anna –, de számomra ott ér véget, hogy Pinokkió megöregszik és amikor elveszíti Dzsepettót, nem fordul meg a fejében, hogy bárcsak fabábu maradt volna. Megérte a fájdalmakkal teli, elmúlásos létezés, mert az emberiség része lehetett. Nagyon kiváltságos a mi helyzetünk. Meg kellene becsülnünk ezt a dolgot. Úgy értem, hogy emberek vagyunk és jót is tehetnénk. Mindig.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr512262614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása