7óra7

Premier7

Premier7

2017. január 16. – 22.

2017. 01. 11. | 7óra7

Premierajánlónkban nemcsak mi beszélünk a bemutatókról, de alkotókat is megszólaltatunk.

premier7_logo.PNG

A kisfiú és az oroszlánok / debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Víg Kamaraterem / január 16. 14 óra

kisfiu_proba_meszarostibor_matheandras.jpgLázár Ervin művei folyamatosan foglalkoztatják a báb- és gyerekszínházi alkotókat; hogyan lehet a legmegfelelőbb színpadi formájukat megtalálni.

Mészáros Tibor  (fotó: Máthé András)

Peti és Bruckner Szigfrid történetét Debrecenben Oláh-Horváth Sári viszi színre, akinek egyébként van kötődése a szerzőhöz: – Nagypapám tanította Lázár Ervint, ebből adódott, hogy nagyapám, nagymamám, Lázár Ervin és a felesége közelebbi ismeretségbe kerültek. Nagybátyám költő volt, és nagyon sokszor találkozott Lázár Ervinnel. Amikor Lázár Ervin meghalt, a felesége nagybátyámnak ajándékozta Lázár Ervin rotringját, kvázi örökségként. Ez állt rajta: Lázár Ervin pennája.

A rendező és a dramaturg, Adorján Beáta új adaptációt készítettek az alapműből, amelybe bekerültek dr. Kis János és Láz Jenő személyében további oroszlánok, akiket az eddigi változatok általában mellőztek. Debrecenben Szirtes Edina Mókus jóvoltából zenés mesejátékká avanzsál A kisfiú és az oroszlánok. A főszerepeket Mészáros Tibor, Zeck Juli, Mercs Máté, Vranyecz Artúr, Bakota Árpád és Varga Klári játsszák.

A kisfiú és az oroszlánokat a bemutató után szinte minden nap adják Debrecenben.

Maradjunk annyiban / Centrál Színház, Kisszínpad / január 17. 19 óra

Hogyan történt ez? – kérdeztük a különleges produkciót létrehozó Szalai Krisztát. – Hallottam egy rádióriportot egy asszonnyal, aki 26 éve él az utcán. Elképesztett az energia, ami belőle áradt. Aztán találkoztam is vele, Lakatosné Jutkával, aki egy forradalmár, A város mindenki mozgalomban is dolgozik. Sokat beszélgettünk, majd arra jutottam, hogy ez a tudás nem elég. A saját bőrömön kell megtapasztalnom a hajléktalanságot.

szalaikriszta_hajlektalan_k.jpg

Valós információkat akartam arról, hogy mit él meg, aki az utcán él. Öt napig voltam homeless, minden este beálltam a sorba a női szállónál, ám egyszer sem jutottam be. Próbáltam munkát találni, de ördögi körbe kerültem: ha nincs lakcímkártyád, nem kapsz munkát, ha nincs munkád, nem lesz lakcímkártyád. Részint a tapasztalataimból, részint Jutka elbeszéléséből raktam össze a szöveget, amely a Maradjunk annyiban est alapja. Ez amolyan one-woman-homeless-show lesz.

Könnyű volt olyan színházat találni, amelyik befogadja az előadást? – firtattuk. – Három színházat kérdeztem meg – mondta Szalai Kriszta. – Nem biztos, hogy Puskás Tamás volt a harmadik, akit felhívtam, de ő mondott igent. Minden előadás valamilyen akció, adományozás jegyében zajlik majd, és számítok a közönség aktivitására is.

A Maradjunk annyiban január 17. után 26-án látható legközelebb.

Én és a kisöcsém / Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg / január 20. 19 óra

enesakisocsem.jpgZalaegerszegen az év első bemutatója Eisemann Mihály és Szilágyi László operettje lesz, amelyben Kelemen Kató és Vadász Frici nekivágnak Olaszországnak. Mindketten lányok egyébként, akik a szép Itáliában a szívük választottját keresik, vagy legalábbis megtalálják. A darab vicces párosáról, Doktor Vasról és Doktor Sasról bizonyára az is hallott már, aki még nem találkozott ezzel a jól bevált bolondsággal. A nem találkozás persze nem valószínű, hiszen az Én és a kisöcsémet csak az elmúlt néhány évben bemutatták Budapesten, Szombathelyen, Miskolcon, Pécsen és Szolnokon. A Halasi Imre vezette próbákon készült a színháztól kapott fotó, amelyen Bellus Attila és Mester Edit látható.

 Az Én és a kisöcsém január 21., 25. és 28. dátummal szerepel a zalaegerszegi színház műsorán.

A bolygó hollandi / Miskolci Nemzeti Színház / január 20. 18 óra

A produkció a Szegedi Szabadtéri Játékokkal együttműködésben készült, s a múlt nyáron több ezren látták a Dóm téren. Richard Wagner negyedik operájában egy elátkozott hajós bolyong a tengereken, s csak egy nő szerelme válthatja meg őt. Most mindenesetre zárt térbe kerül, hiszen a miskolci nagyszínpadon mutatkozik be Szabó Máté rendezése, amelyhez Khell Csörsz tervezte a díszletet, Füzér Anni a jelmezeket, s a premieren Cser Ádám vezényel. A hollandi szerepét Kálmándy Mihály, illetve Cser Antal, Sentát Rálik Szilvia, illetve Dobrotka Szilvia énekli.

A bolygó hollandi január 25-én és 26-án is műsoron lesz.

hollandi_slider1481792571.jpg

Anyám tyúkja (2) / Örkény Színház / január 21. 19 óra

Ki gondolta volna, hogy bombasiker lesz, ha egy színház a kötelező irodalommal áll elő? Az Örkény Színház 2014 tavaszán tartotta premierjét az Anyám tyúkja című előadásának, amelyben közel száz ismert magyar vers hangzik el, Várady Szabolcs válogatásában, Mácsai Pál szerkesztésében és rendezésében. Egy vidéki ház tornácán bukkan fel másfél tucatnyi színész – iskolai tanári karnak látszanak leginkább –, és mondják egymás után a nagyobbnál nagyobb költeményeket, A vén cigánytól Nem tudhatomon át Elbocsátó, szép üzenetig. A hatás felemelő.

anyamtyukja1b.jpg          Polgár Csaba, Znamenák István és Csuja Imre az Anyám tyúkja (1)-ben (fotó: Toldy Miklós)

Bőven van anyag a továbbiakhoz is, úgyhogy január 21-én jön az Anyám tyúkja (2). Ahogy Mácsai Pál a szinhaz.hu-n elmondta, a második részben több lesz a hosszú vers, a zene és a közéletiség, mint az 1-ben volt.

Az Anyám tyúkja (2) előadását január 22-én és 27-én nézheti meg a szerencsés néző, aki jegyet tud szerezni rá.

Testvérest / Nézőművészeti Kft, B32 / január 22. 20 óra

„Mindjárt 40 leszel. Mit tudsz felmutatni? Végre közelében vagy a kamaszkori álmaidnak, sok munkával itt egy nagykoncert a Barba Negrában, ami biztosan feltesz a rocktörténeti térképre. Közben meghal a tesód, nála több évet még soha nem éltél le együtt senkivel” – kezdi a produkció színlapja. Annyit az előzetesekből tudni lehet, hogy a darab a testvér-kérdéssel foglalkozik, amely témában mind a rendező és szereplő Scherer Péter, mind pedig a dramaturg Gyulay Eszter személyesen érintett. A két testvért Katona László játssza a színészek improvizációja alapján készülő előadásban.

testverest.jpgKatona László és Simkó Kati (fotó: Torják Orsi)

De ki lesz ebben a harmadik fellépő, Simkó Kati? – erre voltunk kíváncsiak. – A két testvér közül egyiküknek, akinek sikeresebben alakult az élete, van egy barátnője. Ezt a lányt játszom én – mondta a színésznő. – Nem felhőtlen kapcsolat, de a nehéz pillanatokban valahogy mindig ott van emellett a fiú mellett. És vár rá, ami nem könnyű, mert a fiú folyton a saját útjait járja. Mégis vár. Néha a saját életemben eszembe jut Ibsen Solvejgje, hogy bárcsak tudnék olyan áldozatosan és mesebelien várakozni, mint ő. Nem tudok. De még rosszabb, amikor el kéne fogadni, hogy nincs tovább mire várni. Furcsa dolog a várakozás. Tulajdonképpen mindannyiunkat ez tart életben, mindig van egy következő pillanat, amit várunk. Azt hiszem, ha van kit várni és ha van, aki vár ránk, minden értelmet nyer az életben.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr5412116155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása