7óra7

Jubileumi évadát nyitja meg a József Attila Színház

Jubileumi évadát nyitja meg a József Attila Színház

2016. 09. 12. | 7óra7

Az éppen 60 éves József Attila Színház egy határon túli vendégjátékkal és legújabb bemutatójával készül a Színházak Éjszakájára.

Közeledik a szeptember 17-i Színházak Éjszakája, mi pedig ennek apropóján bemutatjuk a programban résztvevő színházakat. Ezúttal a József Attila Színház kerül sorra.

A József Attila Színház éppen az idén 60 éves: 1956 szeptemberében nyitotta meg kapuit mint színház, előtte művelődési házként működött. Alapításának célja az volt, hogy a zömmel munkások lakta városrésznek is biztosítsanak színvonalas szórakozási lehetőséget. A József Attila Színház igazi népszínházként működött, széleskörű repertoárral, de a történelem viharainak köszönhetően nem sokkal alapítása után az ország legjobb színészei lettek a társulat tagjai. Az 56-os forradalomban szerepet vállalt Sinkovits Imrét, Darvas Ivánt, Mensáros Lászlót és Gobbi Hildát ugyanis ebbe a városszéli színházba „száműzte” a rendszer, amely így művészetileg legfontosabb időszakát 1958 és 1962 között élte. 1958-ban, rögtön a főiskoláról került ide Bodrogi Gyula is, aki 1982-ig erősítette a társulatot.

nemcsak.jpg           Nemcsák Károly

2010 óta a színház Nemcsák Károly igazgatása alatt áll, aki újra egyértelműen népszínházi karaktert adott neki. A nagyszínpadon ebben az évadban is zenés darabokat és vígjátékokat tűznek műsorra: október 1-én a La Mancha lovagja című musicalt Nagy Viktor, november 12-én Kollár Béla Veszek egy éjszakát című komédiáját Verebes István, december 10-én Hrabal Sörgyári capriccióját Hargitai Iván, február 25-én pedig Molnár Ferenc Az üvegcipőjét Huszti Péter rendezésében mutatják be.  

A Gaál Erzsébet Stúdióban Verebes István rendez előadást Dürrenmatt, illetve Jókai egy-egy humoros egyfelvonásosából Írók, gyilkosok, lúzerek címmel; Karinthy Ferenc Dunakanyar című színművét Telihay Péter állítja színre; a színház népszerű színésze, Zöld Csaba pedig első rendezésével a középiskolás korosztályt célozza meg: Mrożek Nyílt tengeren című abszurdját alkalmazza a stúdiószínpadra.

sze2016_1024x400_jozsefa.jpg

A József Attila Színház szeptember 17-én nem csak a Színházak Éjszakáját, hanem 60 éves születésnapját is ünnepli. 11 és 15 óra között utcabált rendeznek, ahol zenés produkciókkal és gyerekprogramokkal várnak kisebbeket és nagyobbakat. 15 órától kezdődnek a Színházak Éjszakájának programjai, kiállításmegnyitóval, kulisszajárással, illetve 19 órától a nagyszínpadon a kassai Thália Színház vendégjátékával, Egressy Zoltán Portugáljával, a stúdióban pedig Verebes István legújabb bemutatójával, az Írók, gyilkosok, lúzerekkel. Az estet Jónás Andrea minikoncertje zárja.

A 2016-os Színházak Éjszakájára jegyek itt kaphatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr9811696739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása