7óra7

Csatamező lesz idén a Trafó

Csatamező lesz idén a Trafó

2016. 08. 31. | 7óra7

Régi ismerősök, új tehetségek és Peter Brook a Trafó 19. évadában.

Közeledik a szeptember 17-ei Színházak Éjszakája, mi pedig ennek apropóján bemutatjuk a programban résztvevő színházakat. Ezúttal a Trafó – Kortárs Művészetek Háza kerül sorra.

A budapesti Trafó – Kortárs Művészetek Háza Magyarországon egyedülálló, a nemzetközi kortárs színtérbe beágyazott befogadóhely, ahol a különböző műfajok – színház, tánc, újcirkusz, zene és vizuális művészetek – egyedi és autentikus módon jelennek meg” – szól az immár 19. évadát megkezdő intézmény önmeghatározása. A Trafó szokás szerint sokszínű, progresszív, izgalmas programkínálatot ígér a 2016-os év utolsó hónapjaira is. A magyar független színházi és mozgásszínházi szféra olyan jelentős alkotóinak, mint Schilling Árpád, Pintér Béla, Mundruczó Kornél, Frenák Pál vagy Horváth Csaba rendezései továbbra is műsoron lesznek, fiatal művészek is bemutatkoznak, és természetesen külföldről is érkeznek produkciók: a legnagyobb szenzációnak Peter Brook Csatamező című előadása ígérkezik. A Színházak Éjszakája idén az akadálymentesítés jegyében telik a Trafóban.

tabu_trafo.jpgTabu-kollekció (fotó: Nagy Gergő)

A Trafó évada szokás szerint korábban kezdődik, mint a legtöbb színházé, és már a Színházak Éjszakája előtt premierrel jelentkeznek Tabu-kollekció címmel. Nagy Fruzsina jelmeztervező, aki többek között Alföldi Róbert, Ascher Tamás, Bodó Viktor és Schilling Árpád munkáiban is közreműködött már, most Halasi Dóra karnaggyal és a Soharóza kórussal készül különleges előadásra. Az egy zenés divatbemutató köré szerveződő produkcióban közel száz extravagáns jelmez és kellék jelenik meg, az éneklő modellek pedig hét tabutémát járnak körül, köztük a szex, a halál vagy a vér témáját.

Szeptember 15-én és 16-án a japán koreográfus és multidiszciplináris művész, Hiroaki Umeda érkezik a Trafóba. Drives című új produkciójában öt magyar táncossal dolgozik együtt; az előbemutató a Szigeten volt látható. Az előadás az emberi testek és a vizuális elemek mozgásának dinamikájával foglalkozik. Az öt, karakterben egymástól nagyon különböző táncos a koreográfus által kreált közös mozgásanyaggal dolgozik, egyszerre hozva létre individuális és egységes mozgást. A Drives-zal együtt Umeda Holistric Strata című 2011-es táncprodukciója is látható lesz.

drives_trafo.jpgDrives - Dányi Viktória (fotó: Mónus Márton)

Szeptember 23-án a Frenák Pál Társulat jelentkezik új bemutatóval. A skandináv mitológia letisztultságából, az izlandi sagák motívumaiból és a harcművészetek (cselgáncs, ökölvívás, glima) brutális erejéből, formanyelvéből egyaránt inspirációt merítő Lutte fontos darab a társulat életében, hiszen az előadásban ez alkalommal a megszokottnál is nagyobb teret és szabadságot kap egy új táncos generáció, több olyan, a társulathoz frissen csatlakozott tehetséggel, akiket eddig még nem láthatott a közönség Frenák Pál színpadán.

Október 11-én és 12-én a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében kerül sor Kálmán Eszter új bemutatójára. A tó című produkció a műfajok keverésével kísérletezik, a báb és a tánc találkozását vizsgálja Bercsényi Péter és Dányi Viktória közreműködésével. A Hattyúk Tava motívumait is felhasználó előadás a báb, a tánc, a test, a tárgy, a változás és átváltozás, az élő és az élettelen találkozásának színházi és vizuális lehetőségeiből áll össze. Ugyancsak a CAFe Budapest keretében érkezik a Trafóba a spanyol Agrupación Señor Serrano Egy ház Ázsiában című, a Velencei Biennálén Arany Oroszlánt nyert előadása október 21-én és 22-én.

Két fiatal magyar koreográfus is bemutatóra készül az ősszel. Molnár Csaba október 27-én és 28-án jelentkezik Ökör munkacímen futó produkciójával, Fülöp László pedig november 17-én és 18-án mutatja be Schrödinger macskája című előadását. Mindkét bemutatóban szerepet kap napjaink egyik legnépszerűbb táncosa, Cuhorka Emese.

cuhorka_trafo.jpgCuhorka Emese és Marco Torrice Molnár Csaba Dekameronjában (fotó: Huisz István)

November 11-én és 12-én a Dollár Papa Gyermekei nevű színházi formáció jelentkezik bemutatóval, Csehov címen. A Trafó stúdiójában lakásszínházi formában játszott előadásaik után most a nagyszínpadon jelentkeznek az új produkcióval. A tavaly a 7óra7 40-es listájára választott Gyermek pedig kis kihagyás után ismét látható lesz szeptember 19-én és 26-án.

Az egész évad legnagyobb dobásának ígérkezik a világ talán legismertebb színházrendezőjének, a 91 éves Peter Brooknak Csatamező (Battlefield) című előadása, amely december 14-én, 15-én és 16-án vendégeskedik a Trafóban. A harminc éve készült, 9 óra hosszúságú Mahabharata című előadás 70 percre és 5 szereplőre tömörített változata a szanszkrit nyelven íródott, monumentális hindu szent eposzt dolgozza fel.

trafo.JPG

A Trafó színpadán több sikeres előadás is folytatja pályafutását. Mundruczó Kornél Frankenstein-terv című előadása a Színházak Éjszakáján és másnap is látható lesz – külső helyszínen. Áprilisban bemutatott Látszatélet (kritikánk itt) című rendezése december 8. és 10. között tekinthető meg ismét; a Mundruczó vezette Proton Színház Bánki Gergely rendezte 1 link című előadása pedig október 20-án lesz látható Vajdai Vilmos főszereplésével.

Műsoron lesznek olyan, tavalyi 40-es listánkon szereplő előadások is, mint Schilling Árpádtól A harag napja (kritikánk itt), a Forte Társulat rengeteg elismerést begyűjtő A te országod (kritikánk itt) című produkciója, valamint a Tünet Együttestől Az éjszaka csodái. A naptári év utolsó négy hónapja tehát izgalmasan telik majd a Trafóban.

harag6.jpgA harag napja - Sárosdi Lilla (fotó: Stavros Petropoulos)

A 2016-os Színházak Éjszakájára jegyek itt kaphatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr6611664526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása