7óra7

A nagyon színház

A nagyon színház

2016. 08. 09. | Hajnal Márton

A Baltazár Színház tizennyolc éves fennállása alatt először vesz részt a Színházak Éjszakáján. Röviden összefoglaljuk, mit érdemes tudni a társulatról és hogy mit is jelent számára ez a lehetőség.

Közeledik a szeptember 17-ei Színházak Éjszakája, mi pedig ennek apropóján bemutatjuk a programban résztvevő színházakat. Ezúttal a Baltazár Színház kerül sorra.

A Baltazár Színházról általában még az is tud valamit, aki soha egyetlen produkciójukat sem látta. Ez az a társulat, amelyik a munkájukért megfizetett, fogyatékossággal élő színészek közreműködésével hozza létre az előadásait. A Baltazár fő törekvése, hogy teljesítményüket ne a színészek valós vagy vélt adottságaihoz képest ítéljék meg, a néző ne csupán a befektetett munkát értékelje a produkcióikban, hanem az önmagában vett, teljes értékű színházi élményt is.

baltazar2.jpgMüller Péter Sziámi (jobbra) a Baltazár Színház előadásában

Az előadásokban rendszeresen közreműködő Müller Péter Sziámi ezt így fogalmazta meg: "Számomra a Baltazár nagyon színház, sok szempontból a leginkább az valamennyi közül, amivel hosszú színházi pályámon találkoztam, beleértve a legsikeresebb bulvárt és a legprofibb avantgárdot is. Ezért is maradtam lelkes és tanulékony tagja az első vendégszereplés után. Kívülálló számára ez talán nehezebben válik evidenciává. Ha a színházaknak saját éjszakájuk van, akkor ennek a kultikus és humánus társulatnak már rég ott kéne éjszakáznia. Nagy öröm, hogy idén ezt más is így látja."

Az idén nagykorúvá vált Baltazár 1998-ban kezdte meg a pályafutását Elek Dóra vezetésével. A több mint egy tucat előadásukat végigkövetve egy izgalmas változásnak lehetünk tanúi: a kezdeti óvatos, színpadi beszédet nélkülöző próbálkozások után Elek fokozatosan fejlesztette színészei képességeit. 2009-ben a Fiúk, lányok című előadásban a színészek már nem csak hogy beszéltek, de ép művészekkel (köztük Müller Péter Sziámival) játszottak együtt. A társulat eközben bővítette létszámát és tevékenységi körét is. Nem színházi művészeti projektjük volt még például a 12 parancsolat című fotósorozat, amely az örök emberi értékeket vizsgálja.

sze2016_1024x400_baltazar.jpg

Alkotásaikban megfigyelhetőek az érzékletes vizuális és zenei megoldások, az elvontabb, álmokat idéző kifejezésmód, motívumok szintjén időről időre megidézik a XX. század első felét, ugyanakkor produkcióik gyakran nem történet-, hanem témaközpontúak. Nem idegen a társulattól a koprodukció, ilyen volt például az utolsó évad nagy projektje, az együttműködés a Miskolci Nemzeti Színházzal. A Liliomban a Baltazár művészei felváltva játsszák az Utca-Szakkal az előadás szürreális túlvilágának lakóit.

Azzal kapcsolatban, hogy mit jelent ennek a kivételes társulatnak a Színházak Éjszakája, Müller Péter Sziámi így fogalmazott: "Virrasztás az élő színházért. Öröm és megtiszteltetés a részének lenni. Tavaly Pintér Béláékkal zenéltünk, akkor az AndFriends-szel. Sajnálom, hogy idén egybeesik a lányom angliai esküvőjével, nagyon jó lenne a Baltazár tagjaként részt venni benne. Amikor kiderült, hogy meghívtak bennünket, már elköteleztem magam. Jövőre abban a tudatban osztom be az időmet, hogy ott a helyem."

A 2016-os Színházak Éjszakájára jegyek itt kaphatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr719957342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása