7óra7

Mozgalmas ősz elé néz az Átrium

Mozgalmas ősz elé néz az Átrium

2016. 08. 02. | 7óra7

A Kultúrbrigáddal és a k2 Színházzal való közös bemutatók mellett miskolci Zsótér-rendezés is műsorra kerül a budai teátrumban.

Közeledik a szeptember 17-ei Színházak Éjszakája, így bemutatjuk a programban résztvevő színházak egy-egy jellemzőjét, vagy megszólaltatjuk valamelyik művészét. Ezúttal az Átrium Film-Színházra kerül sor.

A korábban Május 1. moziként ismert Átrium Film-Színház 2012-ben mint befogadó intézmény nyitotta meg a kapuit. Azóta a musicaltől a kortárs táncig számos műfaj jelent meg az Átrium színpadán, olyan partnerekkel, mint – a teljesség igénye nélkül – a Budapesti Operettszínház, a Pintér Béla és Társulata vagy épp a k2 Színház.

orultnok.jpgAz Őrült Nők Ketrece Madárkái az Átrium színpadán (fotó: Mészáros Csaba)

Az Átrium első előadása a Kultúrbrigáddal való együttműködés jegyében a máig repertoáron lévő Vaknyugat volt. A közös munka eredménye azóta az Igenis, miniszterelnök úr!, a Sirály, a Makbett és persze a két éve hatalmas sikerrel futó Az Őrült Nők Ketrece is. A Pintér Béla és Társulatával az Átrium nyitása óta szintén együttműködnek, és 2014-ben megszületett első közös bemutatójuk, a Bárkibármikor, mely azóta is telt házzal fut. Az Átrium saját produkcióként valósította meg az Átriumkloridot, a W. úr üzent, a Closert és a Kerengőket. A színházi előadások mellett az Átrium hangsúlyozottan fontosnak tartja Nézőképző nevelési programját, az iskolák, diákok megszólítását.

Az Átrium üzemeltetői szerint az intézmény jó példa arra, hogyan tud egy civil alapítvány olyan pénzügyi modellt létrehozni, amely képes működtetni egy kulturális intézményt, egy magánkézben lévő épületben. Az Átrium bevétele a 20%-os állami támogatás mellett 80%-ban jegyeladásból és szponzorációból származik, ami pénzügyi alapot biztosít az évadonkénti körülbelül tíz bemutatóhoz, segítséget nyújt a független társulatok befogadásában, lehetővé teszi az évenkénti közel 250 előadás megtartását.

sze2016_1024x400_atrium.jpg

Nézői szempontból érdemes kiemelni az előadások szüneteiben büféként szolgáló kávézó kínálatát is, mely a Katona K:antinja mellett az egyetlen hely, amely némi színt visz a budapesti színházak büféinek fájóan egyhangú kínálatába, A kávézó egyébként egyre kedveltebb közösségi tér is

A következő évaddal kapcsolatban Magács László, az Átrium Film-Színház igazgatója elmondta, nagyon örül annak, hogy az ősz folyamán három, 2011-ben megfogalmazott célja is meg tud valósulni. Zsótér Sándor egyik vidéki rendezése, Edward Albee Mindent a kertbe! című darabjának miskolci előadása az Átrium közönsége előtt is bemutatkozhat. Ahogy az is nagyon fontos, hogy a k2 színészeivel elindult egy közös munka még a Kerengőkben, ami az őszi szezonban folytatódik. A k2 Színháznak lesz egy új bemutatója Cájtstükk címmel, amiben pedig ők dolgoznak majd vendégművészekkel.

kertbe.jpgMindent a kertbe! - Ullmann Mónika (fotó: Éder Vera)

– A korábban említett 2011-es tervemben szerepelt a Maladype Színház is. Az előttünk álló évadban egy nagyon érdekes, multimédiás előadást fognak létrehozni az Átriumban Dada Cabaret címmel, ami azért is érdekes, mert valószínűleg kevesen tudják, hogy idén ünnepeljük a dadaizmus 100. évfordulóját – emelte ki a harmadik, hamarosan teljesülő célját Magács László.

Emellett még egy bemutatót tartanak ősszel: Az Egy, kettő, három című Molnár Ferenc-darabot a Kultúrbrigáddal közösen mutatják be. Az előadást Znamenák István rendezi, az egyik főszerepben Alföldi Róbert lép színpadra.

Mozgalmas ősz elé néz tehát az Átrium, hiszen szeptember 17-én az előző évhez hasonlóan idén is részt vesz a Színházak Éjszakáján. 2015-ben az Átrium partnerei közül a Duda Éva Társulat, a k2, a Trojka és az Operettszínház is részt vett az intézmény programjában – az idei kínálat szeptember elején lesz nyilvános.

A 2016-os Színházak Éjszakájára jegyek itt kaphatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr388930462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása