7óra7

A te országodat és az Egy őrült naplóját díjazták a THEALTER fesztiválon

A te országodat és az Egy őrült naplóját díjazták a THEALTER fesztiválon

2016. 07. 31. | 7óra7

9 nap alatt 9 helyszínen 25 alkotócsoport mutatkozott be a 26. szegedi nemzetközi színházi fesztiválon.

A legnépszerűbb előadás közönségdíját a Forte Társulat és a Trafó koprodukciójában készült A te országod című előadás, a kritikusdíjat a fesztivált nyitó Egy őrült naplója című produkció nyerte el. A fesztivál junior díját megosztva kapta Szilágyi Bálint egyetemi hallgató, aki két ősbemutatóval volt jelen a seregszemlén, valamint Zsótér Sándor, akinek rendezői és pedagógusi munkáját ismerték el a díjjal. A THEALTER közösségi díját a fesztivál önkéntes munkatársai a kolozsvári Groundfloor Group Parallel című előadásának ítélték oda.

p7215263.jpgEgy őrült naplója (fotó: Toldy Miklós)

A fesztivál díszvendége idén Zsótér Sándor Kossuth-díjas színész, dramaturg, rendező, az SZFE színész tanszakának egyetemi docense volt. A Kecskeméti Katona József Színházban bemutatott Macska a forró bádogtetőn című előadása a Kisszínházban, a Stúdió K Színház társulatával színpadra állított W.S. Othello – néger mór című Shakespeare-adaptációja a Régi Zsinagógában vonzott teltházat és aratott nagy sikert. Zsótér Sándor színészként is látható volt Peter Handke Az aranjuezi szép napok című darabjában, melyet Szilágyi Bálint, a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábrendező szakos hallgatója fordított és állított színpadra.

A találkozó hagyományaihoz híven idén is képviseltette magát az utánpótlás, a fesztivál programjának újra kiemelt része volt a műhelymunka. A hazai és határon túli, színházi képzésben résztvevő fiatalok részére meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzusok vezetésére Zsótér Sándor mellett Soós Attila, a Trojka Színházi Társulás alapító-rendezője kapott felkérést. A workshop címe: Ahogy tetszik?! – Shakespeare Realoded volt, a munkafolyamatot fiatal színházi újságírók, a Jászay Tamás vezette blog jr. kritikusműhely résztvevői dokumentálták.

for_3.jpgA te országod (fotó: Mónus Márton)

Idén is voltak premierek a THEALTER fesztiválon. Két műhelybemutató mellett sor került a belgrádi Bitef Színház Az Antikrisztus rövid története című előadásának magyarországi bemutatójára, illetve a szentesi Horváth Mihály Gimnázium végzőseinek hagyományos utcaszínházi bemutatójára, Ahogy nekünk tetszik… címmel. A THEALTER nyitónapján a Régi Zsinagógában nagy sikerrel mutatták be az Egy őrült naplója című előadást, amely a Katona József Színház, az Orlai Produkciós Iroda, a FÜGE és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült, Keresztes Tamás főszereplésével, Bodó Viktor rendezésében. Soós Attila rendezőként is bemutatkozott a fesztiválon: ugyancsak a Régi Zsinagógában láthatta a közönség a Virginia Woolf Orlando című regényéből készült, egyedi képi világú színpadi adaptációt, Petrik Andreával a főszerepben. Az előadásnak szintén koprodukciós partnere volt a szegedi MASZK Egyesület.

Kiemelt helyet kaptak a programban a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábrendező szakos hallgatói, akik az Ugródeszka programsorozatban a fesztivál új helyszínén, a Kövér Béla Bábszínházban mutatkoztak be nagy sikerrel a szegedi közönségnek. Sündör és Niru segítségével napvadászatra invitálta a lelkes legkisebbeket Varsányi Péter, Gimesi Dóra Szemenszedett meséjét Markó Róbert alakította fiatalok és idősebbek számára is élvezetes tárgyjátékká. Lázár Helga A szörnyeteg kisasszony című magyar népmese alapján készítette el Gyásztánc című ifjúsági nihilmeséjét. Szilágyi Bálint Daniel Kehlmann novellájából adaptálta bábszínpadra az ugyancsak felnőtteknek szóló, Rosalie elmegy meghalni című produkcióját, míg A Macskaherceg kilencedik életéről Szenteczki Zita készített felnőttmesét. A Manna Kulturális Egyesület gondozásában létrejött előadások csak Szegeden voltak láthatóak egy csokorban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr818926026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása