7óra7

Ördögkatlan – a naggyá vált fesztivál

Ördögkatlan – a naggyá vált fesztivál

2016. 07. 21. | 7óra7

Több mint 680 programot kínál a kilencedik Ördögkatlan Fesztivál augusztus 2. és 6. között. Új helyszínként Villánykövesd csatlakozik a dél-baranyai rendezvénysorozathoz.

Bérczes László, a fesztivál egyik főszervezője az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón azt mondta: az eredetileg kis rendezvénynek szánt fesztivál azóta naggyá vált.

Idén öt nap alatt a négy faluban összesen 20-25 helyszínen 680 programot, köztük mintegy 100 színházi előadást, több mint 150 családi programot, 132 koncertet, mintegy 140 kiállítást tartanak, továbbá cirkuszi produkciók, irodalmi programok, kiállítások, filmvetítések, táncelőadások és beszélgetések várják az érdeklődőket.

takacs_ati_2_kis.JPGEgyasszony - Tenki Réka (fotó: Takács Attila)

A rendezvény idei díszvendége Udvaros Dorottya színművész; Kovács Gerzson Péter koreográfus; és Both Miklós zeneszerző, előadóművész, aki egy nagyharsányi udvarban autentikus ukrajnai népzenével várja a látogatókat.

Bérczes László hozzátette: idén a szponzorok jóvoltából az Ormánságban található, mintegy száz lakosú Besencéről érkező gyermekek ingyen vehetnek részt a fesztiválon.

Az Ördögkatlanon a múlt csütörtökön elhunyt Esterházy Péter Kossuth- és Herder-díjas íróra emlékeznek augusztus 3-án a kisharsányi templomkertben mások mellett Grisnik Petra színművész közreműködésével.

gat3.JPGA gát - Mészáros Sára, Kalmár Tamás, Sarkadi Kiss János, Szarvas József

A kiemelt programok között szerepel a Saul fia című Oscar-díjas film vetítése, amelyet augusztus 3-án a beremendi Megbékélés kápolnában tartanak; emellett kiállítás is látható lesz a film forgatása alatt készült fotókból. A film főszereplője, Röhrig Géza költőként vesz részt az Ördögkatlanon.

 A fesztivál eddigi legnagyobb vállalkozásaként Bartók Béla Concertója hangzik el augusztus 5-én Beremenden: a Hungarian Studio Orchestra fellépésével és Dinyés Dániel vezényletével lesz hallható a mű. A Concerto táncszínházi változatát Horváth Csaba koreográfus-rendező vezetésével a Forte Társulat készíti el a fesztiválra.

 Az Orlai Produkció öt előadással - a Hernádi Pont, az Egyasszony (kritikánk itt, Tenki Rékával készült interjúnk itt olvasható), a Kripli Mari, az Őszi szonáta és a Mellettünk című darabbal - érkezik a fesztiválra. A Katona József Színház az Abigail bulija és a Cosi fan tutte című produkcióval, a kaposvári Csiky Gergely Színház A gát és A sötétben látó tündér című darabbal vesz részt a rendezvényen.

ps_3.JPGPsyché (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A fesztiválon fellép még a tatabányai Jászai Mari Színház, a K2 Színház, a Nézőművészeti Kft., a Manna Produkció, az Aradi Kamaraszínház, a TÁP Színház és a Nemzeti Színház, valamint a kaposvári és a budapesti színművészeti egyetem hallgatói. Látható lesz a színművészeti egyetemek hallgatói által készített, Zsótér Sándor rendezte Sirály és a Vidnyánszky Attila rendezte Psyché című előadás (kritikánk itt).

Bérczes László kiemelte: 1996 nyarán, 20 éve alapították meg a Bárka Színházat, amelynek szellemiségét kiállítással, lengyel utcaszínházzal - a Teatru Osmego Dnia és az Artus közös fellépésével - a fesztiválon születő előadással, beszélgetésekkel és a Mulatság című produkcióval idézik fel.

A fesztivál részletes programja a fesztivál honlapján található.

Forrás: MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr198905038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása