7óra7

Bábjátékok Zsámbékon - kicsiknek és nagyoknak

Bábjátékok Zsámbékon - kicsiknek és nagyoknak

2016. 07. 20. | 7óra7

Hagyományteremtő szándékkal Családi Bábos Napok rendezvény kezdődik a Zsámbéki Színházi Bázison. A szakma jelentős családi bábtársulatai július 23-án, szombaton mutatják be játékaikat.

A rendezvény felvezető előadása a szombathelyi Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház felnőtteknek szóló, mára már emblematikussá vált, szatirikus passiójátéka, a Baltasar Espinoza utolsó üdülése és üdvözülése, július 21-én, csütörtökön.

Az argentin származású költő-novellista,  Jorge Luis Borges a 20. századi dél-amerikai irodalom markáns alkotója, akinek egyik meghatározó, hátborzongató műve a Márk evangéliuma című,  mindössze néhány oldal terjedelmű novella az alapja a passiójátéknak. Az előadás 2014-ben elnyerte a legjobb drámai előadásnak járó Arany gúnár-díjat a szlovákiai Körmöcbányán, a humor és a szatíra európai fesztiválján.

menyecs_ok.JPGA székely menyecske meg az ördög (Fabók Mancsi Bábszínháza)

Fabók Mancsi Bábszínháza két előadással jelentkezik:  A székely menyecske meg az ördög és a Mátyás király rózsát nyíló ostornyele című bábjátékokat egyaránt Fabók Mariann előadásában láthatjuk július 23-án, szombaton.

Ugyanezen a napon a Ziránó Színház Babszem Jankó történetét meséli el Veres András szavaival, a MárkusZínház pedig az égig érő fáról szóló, szintén közismert fabulát illeszti bábokra és bábosokra, valamint Pályi János a Vitéz László és az elátkozott malom című vásári báb-klasszikusban megmutatja, hogyan győzhető le akár a halál is.

mikropod.JPGStop, állj és nézz! (Mikropódium)

Aracs Eszter és Lénárt András előadásában a Stop, állj és nézz! című játékot láthatjuk. Utóbbiról Fabók Mariann mondta egy interjúban, hogy „ az egyetlen hazánkban élő bábjátékos, akinek a nevét és különleges bábszínpadát minden földrészen, és azoknak szinte minden országában ismerik bábos közegben. Ő Igazi Bábos. Maga készítette, kísérletezte ki a valóságig megtévesztő mozgásra képes apró bábjait.”.

A Műemlék Rakétabázis megközelíthető: Zsámbékot Szomor felé elhagyva, a Fejér megye tábla után jobbra. A Zsámbéki Színházi Bázis GPS koordinátái:
Latitude (szélesség)                  N 47 33.421
Longitude (hosszúság)              E 18 42.035

babszem_ok.JPGBabszem Jankó (Ziránó Színház)

A Műemlék Rakétabázison lévő rendezvények előtt fél órával SZÍNHÁZI JÁRAT indul a Zsámbéki Művelődési Ház elől (Etyeki utca 2.) a Műemlék Rakétabázisra, majd az előadások után vissza Zsámbékra vagy Pátyra a Budapestre közlekedő helyközi járathoz.

Utolsó helyközi járatok indulása Zsámbékról: 22:30 óra, Pátyról: 23:00 óra.
Pénteken és szombaton 23:40-kor indul az utolsó busz Zsámbékról Pátyon át Budapestre.
A színházjegy nem tartalmazza a személyszállítás díját.  

Forrás: Zsámbéki Színházi Bázis

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr408903262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása