7óra7

Színház a Bánkitó Fesztiválon

Színház a Bánkitó Fesztiválon

2016. 06. 30. | 7óra7

Bánkitó Színházi Fesztivál néven idén egy olyan független színházi szemle alapjait fektetik le, ahol a tervek szerint minden fontos és innovatív csapat bemutatkozhat. Az idei tematika:  a határ.

Az ebben az évben nyolcadik alkalommal, július 13. és 16 között megrendezésre kerülő Bánkitó Fesztiválon eddig is fontos szerepet kaptak a társadalmi kérdésekkel foglalkozó, alternatív színházi programok, most azonban a fesztiválon belüli fesztivállal még előrébb lépnek a szervezők.

menekul_bartha_mate_ki.JPGMenekülj okosan! - Rezai Mohammed Amin és Kurta Niké (fotó: Bartha Máté)

 A színházi programoknak helyet adó, Kisréten felállított cirkuszi sátorban idén a ’határ’ a központi téma, legyen az határátlépés szó szerint vagy átvitt értelemben: migránskérdés, gólyatábori erőszak, külföldön önmegvalósító magyar tehetségek, vagy éppen egynézős és egyszereplős előadás.

A Nem – De hogy nem? című előadás a gólyatábori nemi erőszak és botrányok kapcsán olyan hasonló esetekre világít rá, amelyek sosem kerülnek nyilvánosság elé, ám az internet rejtett zugaiban, fórumain névtelen vallomásokként fellelhetők. Közügy, vagy magánügy, és mi a különbség? – teszi fel a kérdést az előadás.

malom_felho_cirkusz_szalai_gyorgy_ok.jpgA Mentőcsónak Egység Menekülj okosan! című interaktív színházi társasjátéka a migránsválság kapcsán foglalkozik emberi jogi dilemmákkal, valamint önbíráskodással és szolidaritással. Az előadást Fábián Gábor rendezte, rajta kívül Kurta Niké és Rezai Dariush játszanak a vállalkozó szellemű nézőkkel.

(Felhőcirkusz - Fotó: Szalai György)

A Pokolra kell annak menni szintén a Mentőcsónak Egység produkciója, amely az évszázadok óta külföldre költöző és ott sikereket elérő magyar tehetségek problémájával foglalkozik, de főleg az itthon maradók lehetőségeire koncentrál, miközben olyan kérdéseket feszeget, mint hogy milyen jövő vár egy olyan országra, amely nem támogatja a tehetségeit.

Juhász Kata koreográfus Felhőcirkusz című előadása a fiatalabb generációhoz szól: a kortárstánc-produkció Weöres Sándor gyerekverseit keveri cirkuszi elemekkel illetve klasszikus és improvizált zenével.

A Tünet Együttes Holt_Point című előadása a számítógépes kalandjátékok által inspirálva olyan élőszereplős színházi játékra invitálja a közönséget, amelyben a résztvevők egy séta során a szereplőkkel is interakcióba lépve haladnak előre a cselekményben.

kohlhaas_toldy.JPGKohlhaas - Nagy Zsolt, Pető Kata (fotó: Toldy Miklós)

A Kohlhaas a 3. TITÁNium Színházi Szemle Szkéné-díjas előadása. Hegymegi Máté rendező Kleist klasszikusa kapcsán beszél határfeszegetésről: mennyi áldozatot lehet hozni a jogainkért? A címszerepet alakító Nagy Zsolt mellett feltűnik Bach Kata, Jankovics Péter, Fehér László és Pallag Márton is.

A Táp Színház Egyperces színházában végképp elmosódnak a határok: a hatvan másodperces előadás főszereplője az előadás egyetlen nézője. Az abszurd produkció célja kizökkenteni és egyben meghökkenteni a résztvevőt.

Kapcsolódó

Hogyan lehet okosan migrálni? - Interjú Fábián Gáborral

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr818853980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása